Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 287


Întrevedere a ministrului apărării naționale cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, la sediul M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut luni, 8 octombrie, la sediul M.Ap.N., o întrevedere cu noul ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Andrew Noble.

Subiectele abordate în cadrul discuțiilor au vizat cooperarea româno-britanică în domeniul apărării, cu accent pe relațiile în cadrul NATO, precum și temele de actualitate aflate pe agenda europeană. Ministrul apărării naționale a subliniat excelenta colaborare dintre cele două state în cadrul aliat și a exprimat mulțumiri pentru contribuția Forțelor Aeriene Regale Britanice la misiunile de poliție aeriană desfășurate pe teritoriul României în perioada mai-august a acestui an.

În privința problematicilor europene, agenda de discuții s-a axat pe aprofundarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, ministrul Fifor reiterând sprijinul țării noastre pentru menținerea unui dialog intens și pentru dezvoltarea relațiilor cu partenerul britanic, inclusiv din perspectiva securității și apărării. În acest sens, a fost subliniată importanța semnării, în luna noiembrie, a Memorandumului de Înțelegere dintre cele două state, asupra căruia cei doi miniștri au convenit atât cu ocazia vizitei oficiale a secretarului de stat pentru apărare, Gavin Williamson, la București, în luna august, cât și pe parcursul discuțiilor din timpul Reuniunii miniștrilor apărării din statele NATO, care a avut loc în cursul săptămânii trecute, la Bruxelles.

„Semnarea acestui nou cadru de cooperare dintre România și Marea Britanie, sub forma unui Memorandum de Înțelegere în domeniul apărării, va reprezenta un semnal foarte puternic al cooperării noastre excelente și de lungă durată. Totodată, am transmis mesajul că România va acorda, în perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, o importanță deosebită relației transatlantice. În acest context, am subliniat rolul esențial pe care deopotrivă, SUA și Marea Britanie, îl au în asigurarea securității europene”, a declarat Mihai Fifor.

Ministrul apărării naționale a exprimat convingerea că dialogul bilateral va avea în continuare un trend ascendent și a urat succes oficialului britanic în îndeplinirea mandatului său de ambasador la București.


Biroul presă