Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 297


ntrevedere a ministrului aprrii naționale cu șeful Biroului Securitții Naționale din Republica Polon


Joi, 11 octombrie, ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, a avut o ntrevedere, la sediul M.Ap.N., cu șeful Biroului Securitții Naționale din Republica Polon (BBN), secretarul de stat Pawe Soloch.

Agenda de discuții s-a axat pe modalitțile concrete de colaborare ntre Romnia și Polonia n vederea implementrii deciziilor adoptate la recentul Summit NATO de la Bruxelles, ntririi cooperrii pe flancul estic al Alianței, dar și n cadrul Uniunii Europene. Cei doi oficiali au analizat evoluțiile situației de securitate din regiune, n contextul amenințrilor complexe, de tip hibrid, att n regiunea Mrii Negre, ct și n zona Mrii Baltice.

Ministrul aprrii naționale a mulțumit secretarului de stat polon pentru contribuția adus de țara sa la eforturile aliate de consolidare a msurilor de asigurare pe flancul estic prin participarea cu trupe la Brigada Multinațional Sud-Est de la Craiova și a exprimat susținere pentru asigurarea unei posturi aliate robuste de descurajare și aprare. n același timp, a reiterat angajamentul Romniei privind implementarea prezenței aliate ntrite, materializat prin participarea militarilor romni la Grupul de Lupt condus de SUA, din Polonia.

n privința cooperrii regionale, cei doi oficiali au apreciat dinamica substanțial a Inițiativei B9, care și dovedește importanța prin maniera n care statele participante valorizeaz inițiativele avansate n cadrul acestui format de consultri.

„Cooperarea dintre Romnia și Polonia, n domeniul aprrii, a nregistrat, anul acesta, un trend ascendent. Am co-organizat reuniunea miniștrilor aprrii n formatul B9, la București, cooperm foarte bine și ntotdeauna ne susținem reciproc inițiativele n cadrul UE și NATO. Cu acest prilej, am transmis mesajul c țrile noastre sunt principalii piloni de stabilitate de pe flancul estic al Alianței, asigurnd n același timp echilibrul și coerența ntregii regiuni. De asemenea, Romnia și Polonia rmn puternic angajate n ntrirea relației transatlantice, aspect esențial pentru asigurarea securitții și stabilitții europene”, a precizat ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor.


Biroul pres