Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 300


M.Ap.N. particip la Exercițiul SEISM 2018


Ministerul Aprrii Naionale particip, alturi de structurile cu responsabiliti n domeniul managementului situaiilor de urgen, la exerciiul naional SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne.

n cadrul exerciiului, conform procedurilor, Statul Major al Aprrii a activat, n cadrul Centrului militar de comand (nucleu), Grupa de Rspuns n Situații de Urgenț și a angajat fore i mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Fore ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliie militar i Direcia Medical a MApN.

Forele din Ministerul Aprrii Naionale - au declanșat de urgenț activiti simulate de identificare a pagubelor materiale și victimelor nregistrate n unitțile militare, precum și acțiunile prevzute de procedurile legale n cadrul sistemului naional de rspuns la urgene civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autoritilor administraiei publice centrale i locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medical.

„SEISM 2018” i propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și rspuns, la nivel local, regional si national n cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. n acest scop vor fi puse n aplicare „Concepia naional de rspuns post seism”, precum și planurile și procedurile specifice pentru gestionarea acestei situații de urgenț de amploare aferente fiecarei institutii responsabile.

***

Potrivit scenariului exercițiului, n Romnia s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara RICHTER, care a dus la distrugerea i avarierea a numeroase cldiri ale administraiei publice centrale i locale, uniti medicale, cldiri de locuit, obiective sociale, precum i a infrastructurii (reele de alimentare cu energie electric, gaze, staii de tratare i de epurare, sisteme de transport i distribuie carburant, ci de transport rutiere, feroviare). Cutremurul avut epicentrul n zona seismic VRANCEA, n localitatea NEREJU, la o adncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismic a avut ca ax de deplasare direcia SUD – VEST (BUCURETI – ALEXANDRIA – SOFIA) i NORD – EST (IAI – CHIINU).


Biroul pres