Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 300


M.Ap.N. participă la Exercițiul SEISM 2018


Ministerul Apărării Naționale participă, alături de structurile cu responsabilități în domeniul managementului situațiilor de urgență, la exercițiul național SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne.

În cadrul exercițiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situații de Urgență și a angajat forțe și mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forțe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliție militară și Direcția Medicală a MApN.

Forțele din Ministerul Apărării Naționale - au declanșat de urgență activități simulate de identificare a pagubelor materiale și victimelor înregistrate în unitățile militare, precum și acțiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului național de răspuns la urgențe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităților administrației publice centrale și locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

„SEISM 2018” își propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional si national în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare „Concepția națională de răspuns post seism”, precum și planurile și procedurile specifice pentru gestionarea acestei situații de urgență de amploare aferente fiecarei institutii responsabile.

***

Potrivit scenariului exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara RICHTER, care a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul avut epicentrul în zona seismică VRANCEA, în localitatea NEREJU, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcția SUD – VEST (BUCUREȘTI – ALEXANDRIA – SOFIA) și NORD – EST (IAȘI – CHIȘINĂU).


Biroul presă