Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 309


Comemorarea profesorului doctor Victor Babeș, la 92 de ani de la trecerea la cele veșnice


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, va lua parte vineri, 19 octombrie, începând cu ora 10.00, la ceremonia militară de comemorare a savantului Victor Babeș, care va avea loc la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, la împlinirea a 92 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Activitatea, la care vor lua parte membri ai familiei profesorului Babeș, va cuprinde dezvelirea plăcii funerare a mormântului marelui savant român, refăcută prin grija Ministerului Apărării Naționale, un serviciu religios și o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Jurnaliștii vor fi așteptați vineri, 19 octombrie, între orele 09.00 și 09.45, la sediul Institutului (Splaiul Independenței nr. 103, sector 5, intrarea din strada B.P. Hașdeu).

Persoană de contact pentru detalii suplimentare: colonel Romeo Feraru, tel. 0724.221.837.

* * *


Victor Babeș (n. 28 iulie 1854, Viena, Austria – d. 19 octombrie 1926, București) a fost medic, bacteriolog, profesor, membru al Academiei Române, fiind considerat printre fondatorii școlii medicale românești moderne, în special în domeniul studiilor de microbiologie și medicină experimentală.

Este cunoscut în istoria medicinii românești și universale prin elaborarea, împreună cu profesorul francez Andre Victor Cornil, în anul 1885, a primului tratat de bacteriologie din lume Les bactéries et leurrôle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses, dar și pentru o serie de descoperiri în microbiologie și imunologie:

- a colaborat la punerea la punct a vaccinului antirabic descoperit de Louis Pasteur;
- a descoperit seroterapia în rabie și difterie;
- a dezvoltat un test de diagnostic al rabiei împreună cu Adelchi Negri - testul Babeș-Negri;
- a descoperit peste 50 de specii microbiene patogene;
- a descoperit o clasă nouă de paraziți ce au fost clasificați în Genul Babesia;
- a pus în evidență bacilul tuberculos în urina persoanelor bolnave;
- a studiat antagonismele microbiene, fiind unul dintre precursorii dezvoltării de antibiotice.

Pentru meritele sale deosebite în elaborarea a peste 1.000 de lucrări științifice, Victor Babeș a fost ales membru al Academiei Române și al Academiei de Medicină din Paris și a fost decorat cu cea mai înaltă distincție civilă franceză, „Legiunea de Onoare”, în grad de ofițer.


Biroul presă