Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 309


Comemorarea profesorului doctor Victor Babe, la 92 de ani de la trecerea la cele veșnice


Ministrul aprrii naționale, Mihai Fifor, va lua parte vineri, 19 octombrie, ncepnd cu ora 10.00, la ceremonia militar de comemorare a savantului Victor Babe, care va avea loc la Institutul Naional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar „Cantacuzino”, la mplinirea a 92 de ani de la trecerea la cele veșnice.

Activitatea, la care vor lua parte membri ai familiei profesorului Babeș, va cuprinde dezvelirea plcii funerare a mormntului marelui savant romn, refcut prin grija Ministerului Aprrii Naționale, un serviciu religios și o ceremonie de depunere de coroane de flori.

Jurnalitii vor fi ateptai vineri, 19 octombrie, ntre orele 09.00 i 09.45, la sediul Institutului (Splaiul Independenei nr. 103, sector 5, intrarea din strada B.P. Hașdeu).

Persoan de contact pentru detalii suplimentare: colonel Romeo Feraru, tel. 0724.221.837.

* * *


Victor Babe (n. 28 iulie 1854, Viena, Austria – d. 19 octombrie 1926, Bucureti) a fost medic, bacteriolog, profesor, membru al Academiei Romne, fiind considerat printre fondatorii colii medicale romneti moderne, n special n domeniul studiilor de microbiologie i medicin experimental.

Este cunoscut n istoria medicinii romneti i universale prin elaborarea, mpreun cu profesorul francez Andre Victor Cornil, n anul 1885, a primului tratat de bacteriologie din lume Les bactries et leurrle dans l'anatomie et l'histologie pathologiques des maladies infectieuses, dar i pentru o serie de descoperiri n microbiologie i imunologie:

- a colaborat la punerea la punct a vaccinului antirabic descoperit de Louis Pasteur;
- a descoperit seroterapia n rabie i difterie;
- a dezvoltat un test de diagnostic al rabiei mpreun cu Adelchi Negri - testul Babe-Negri;
- a descoperit peste 50 de specii microbiene patogene;
- a descoperit o clas nou de parazii ce au fost clasificai n Genul Babesia;
- a pus n eviden bacilul tuberculos n urina persoanelor bolnave;
- a studiat antagonismele microbiene, fiind unul dintre precursorii dezvoltrii de antibiotice.

Pentru meritele sale deosebite n elaborarea a peste 1.000 de lucrri tiinifice, Victor Babe a fost ales membru al Academiei Romne i al Academiei de Medicin din Paris și a fost decorat cu cea mai nalt distincie civil francez, „Legiunea de Onoare”, n grad de ofier.


Biroul pres