Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 318


Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka


Joi, 25 octombrie, cu prilejul Zilei Armatei României, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, formată din reprezentanți ai Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, va participa la ceremonia de reînhumare a 633 de militari români în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoșka, regiunea Volgograd din Federația Rusă.

În cadrul ceremoniei de reînhumare a militarilor români, va fi oficiat serviciul religios de către un preot militar român și vor fi rostite nume ale eroilor români căzuți la Stalingrad.

La manifestare vor participa, alături de delegația Ministerului Apărării Naționale, și reprezentanți ai Parlamentului României, ai Ministerului Afacerilor Externe și oficiali ruși.

Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate sărbătoririi, anul acesta, a Centenarului Marii Uniri – deziderat național care nu s-ar fi putut realiza și păstra peste timp, fără sacrificiul suprem al miilor de militari români căzuți în războaie.

***

Realizată în anul 2015, necropola de onoare românească adăpostește rămășițele pământești a 1.644 militari români căzuți la datorie, în cea mai crâncenă bătălie a secolului trecut – bătălia de la Stalingrad. Ceremonia de anul acesta este cu atât mai importantă cu cât osemintele aparțin celui mai mare număr de eroi români reînhumați până în prezent la Rossoșka.

Potrivit datelor de arhivă, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor a identificat mormintele a 4.361 de militari români, morți în lupta de la Stalingrad și înhumați în 65 de necropole de război.

Perpetuarea memoriei celor căzuți pentru țară, amenajarea și protejarea locurilor de înhumare și a monumentelor dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a fiecărui stat, manifestându-ne astfel respectul față de trecutul istoric și sacrificiul de sânge al înaintașilor, dar și față de foștii aliați și inamici căzuți în serviciul statului lor.


Biroul presă