Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 327


Generalul Nicolae Ciucă la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului TRIDENT JUNCTURE 18


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, participă marți 30 octombrie la Ziua Distinșilor Vizitatori (DV-Day) a exercițiului NATO TRIDENT JUNCTURE 18, în Trodheim, Norvegia.

Exercițiul se desfășoară în perioada 25 octombrie - 23 noiembrie 2018, în Norvegia și Islanda, cu participarea a aproximativ 45.000 de militari, 150 aeronave, 65 nave și 10.000 de vehicule din peste 30 țări aliate și partenere.

TRIDENT JUNCTURE 18 are două mari componente: exercițiu cu tehnică și trupe în teren (LIVEX) și exercițiu computerizat de comandă (CAX/CPX), care vizează executarea de operații ofensive și defensive, antrenarea elementului de comandă și control, precum și verificarea și validarea procedurilor de operare NATO.

Exercițiul, cel mai important organizat de NATO în acest an, este planificat de Comandamentul Aliat pentru Transformare (SACT) și va fi condus de Comandamentul Forței Întrunite Napoli, având ca obiectiv principal instruirea și evaluarea Forței de Răspuns NATO, după un scenariu de apărare colectivă în fața unei amenințări hibride moderne.

La exercițiu participă și 22 de militari din structuri specializate ale Armatei României (din cadrul Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Navale, și Centrului de Operații Psihologice), care vor exersa folosirea procesului NATO de management al crizelor (NCMP), în contextul articolului 5, operații întrunite majore de intensitate ridicată.


Biroul presă