Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 329


Întâlnire a ministrului apărării naționale cu omologul din Republica Albania, la sediul M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut miercuri, 31 octombrie, o întrevedere cu omologul din Republica Albania, Olta XHAÇKA, în contextul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România.

Agenda de discuții a inclus subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Balcanilor de Vest și cooperarea româno-albaneză în domeniul apărării, în cadrul bilateral și în contextul NATO, cu accent pe coordonarea eforturilor celor două state pentru contracararea amenințărilor la adresa securității Alianței Nord-Atlantice și întărirea posturii de descurajare și apărare. În acest sens, cei doi miniștri au exprimat interesul pentru aprofundarea relațiilor în domeniul apărării, prin intensificarea dialogului politico-militar la nivel înalt și a contactelor la nivelul categoriilor de forțe.

În ceea ce privește situația de securitate din regiunea Balcanilor de Vest, a fost evidențiată complexitatea amenințărilor și importanța continuării eforturilor de stabilizare. În acest context, ministrul Mihai Fifor a subliniat importanța parcursului european al statelor din regiune. De asemenea, ministrul apărării naționale a apreciat contribuția și implicarea Albaniei în cadrul procesului Reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM).

"În contextul preluării, de către România, a Președinției Consiliului UE, începând cu ianuarie 2019, am punctat că stabilitatea regiunii Balcanilor de Vest reprezintă una dintre prioritățile în domeniul apărării. În acest sens, am propus partenerului albanez o intensificare a cooperării dintre cele două state, având în vedere interesele noastre comune în direcția asigurării unui climat de securitate și stabilitate într-o regiune greu încercată de amenințări complexe, volatile și situații conflictuale ce se pot agrava în orice moment. Există potențial de cooperare între România și Albania, am convenit cu omologul de la Tirana să fie demarate discuțiile la nivel de experți în perioada imediat următoare, astfel încât toate proiectele discutate în cadrul acestei vizite oficiale la București să se concretizeze în beneficiul forțelor noastre armate", a adăugat Mihai Fifor.


Biroul presă