Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 331


M E S A J U L MINISTRULUI APRRII NAȚIONALE CU PRILEJUL SRBTORIRII A 102 ANI DE LA NFIINAREA TRUPELOR DE VNTORI DE MUNTE


Prin Ordinul nr. 294, de la 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Romn a decis transformarea colii Militare de Schiori din Bucureti n „Corpul Vntorilor de Munte”. Se consemna, astfel, actul de naștere al unei noi arme de elit a Armatei Romniei, Vntorii de Munte.

mplinirea a 102 ani de la acest moment mi ofer plcuta ocazie de a transmite gndurile mele de respect i apreciere tuturor celor care, de-a lungul timpului, i-au ngemnat existena cu simbolurile „frunzelor de brad” și al „florii de colț”, purtate ca semn de arm pe epoleți.

Dramaticele lupte de la Muntele Cireoaia, urmate de cele pentru Vrful Cona - din toamna anului 1917 -, n care trupele de vntori de munte, aflate sub comanda maiorului Virgil Bdulescu, au intrat decisiv la numai 20 de minute dup ce sosiser n zona acțiunilor de lupt, n urma unui mar forat de 160 de km, fr oprire, au reprezentat botezul glorios al acestei arme, un botez stropit cu snge, dar, totodat, un motiv de ncredere i dttor de speran n curajul otirii romne.

Paginile glorioase scrise pe fronturile aprig disputate ale Primului Rzboi Mondial de vntorii de munte au contribuit nu doar la crearea unei aure legendare a acestei specialitți combatante, dar și la netezirea drumului ctre Marea Unire de la 1918, pe care o cinstim n acest an, la Centenar.

Actele de eroism au continuat de-a lungul timpului, de la cele dou conflagraii mondiale, pn n zilele noastre, n misiuni executate pe teritoriul naional i n afara acestuia, n teatrele de operaii, unde vntorii de munte au servit, pn la sacrificiul suprem, interesele Romniei. Aducem un pios omagiu memoriei tuturor vntorilor de munte czuți la datorie n luptele purtate n campaniile Primului Rzboi Mondial la Trgu Ocna, Cireșoaia, Vrnceanu și Oituz, celor czuți n cea de a doua conflagrație mondial, pe timpul creia, n perioada 22 iunie 1941 - 12 mai 1945, vntorii de munte au pierdut aproape 75.000 de oameni n Bucovina, Cmpia Ucrainei, Stepa Nogai, n Caucaz, Taman, Crimeea, n munii Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec i, mai recent, n teatrul de operaii din Afganistan, unde maiorul post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș și sublocotenenții post-mortem Florin Bdiceanu, Valeric Leu, Dan Ciobotaru, Paul Caracud, Dragoș Traian Alexandrescu, Claudiu Chira și Aurel Marcu și-au nscris pentru totdeauna numele n cartea de onoare a eroilor vntorilor de munte.

*
* *

Cinstim, astzi, la moment aniversar, curajul i devotamentul tuturor vntorilor de munte, militari activi, n rezerv sau n retragere, dovedite n teatrele de operaii din Irak, Balcanii de Vest i din Afganistan, dar i n celelalte misiuni ndeplinite n ar i din strintate.

Vntorii de munte din generaia de astzi reprezint un corp profesional pregtit la nivelul trupelor de elit, format din militari respectați și apreciați att pentru valoarea individual, ct și pentru coeziunea echipei.

Cu prilejul mplinirii a 102 ani de la nfiinarea Trupelor de Vntori de Munte, v felicit, bravi vntori de munte, i v doresc nenumrate succese n ndeplinirea misiunilor ce v revin ca aprtori ai valorilor strmoeti, bucurii i numai mpliniri alturi de cei dragi.


Dumnezeu s-i binecuvnteze i s-i ocroteasc pe aprtorii crestelor carpatine!


MINISTRUL APRRII NAȚIONALE

Mihai FIFOR


Biroul pres