Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 331


M E S A J U L MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU PRILEJUL SĂRBĂTORIRII A 102 ANI DE LA ÎNFIINȚAREA TRUPELOR DE VÂNĂTORI DE MUNTE


Prin Ordinul nr. 294, de la 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Român a decis transformarea școlii Militare de Schiori din București în „Corpul Vânătorilor de Munte”. Se consemna, astfel, actul de naștere al unei noi arme de elită a Armatei României, Vânătorii de Munte.

Împlinirea a 102 ani de la acest moment îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite gândurile mele de respect și apreciere tuturor celor care, de-a lungul timpului, și-au îngemănat existența cu simbolurile „frunzelor de brad” și al „florii de colț”, purtate ca semn de armă pe epoleți.

Dramaticele lupte de la Muntele Cireșoaia, urmate de cele pentru Vârful Coșna - din toamna anului 1917 -, în care trupele de vânători de munte, aflate sub comanda maiorului Virgil Bădulescu, au intrat decisiv la numai 20 de minute după ce sosiseră în zona acțiunilor de luptă, în urma unui marș forțat de 160 de km, fără oprire, au reprezentat botezul glorios al acestei arme, un botez stropit cu sânge, dar, totodată, un motiv de încredere și dătător de speranță în curajul oștirii române.

Paginile glorioase scrise pe fronturile aprig disputate ale Primului Război Mondial de vânătorii de munte au contribuit nu doar la crearea unei aure legendare a acestei specialități combatante, dar și la netezirea drumului către Marea Unire de la 1918, pe care o cinstim în acest an, la Centenar.

Actele de eroism au continuat de-a lungul timpului, de la cele două conflagrații mondiale, până în zilele noastre, în misiuni executate pe teritoriul național și în afara acestuia, în teatrele de operații, unde vânătorii de munte au servit, până la sacrificiul suprem, interesele României. Aducem un pios omagiu memoriei tuturor vânătorilor de munte căzuți la datorie în luptele purtate în campaniile Primului Război Mondial la Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz, celor căzuți în cea de a doua conflagrație mondială, pe timpul căreia, în perioada 22 iunie 1941 - 12 mai 1945, vânătorii de munte au pierdut aproape 75.000 de oameni în Bucovina, Câmpia Ucrainei, Stepa Nogai, în Caucaz, Taman, Crimeea, în munții Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec și, mai recent, în teatrul de operații din Afganistan, unde maiorul post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș și sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru, Paul Caracudă, Dragoș Traian Alexandrescu, Claudiu Chira și Aurel Marcu și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea de onoare a eroilor vânătorilor de munte.

*
* *

Cinstim, astăzi, la moment aniversar, curajul și devotamentul tuturor vânătorilor de munte, militari activi, în rezervă sau în retragere, dovedite în teatrele de operații din Irak, Balcanii de Vest și din Afganistan, dar și în celelalte misiuni îndeplinite în țară și din străinătate.

Vânătorii de munte din generația de astăzi reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei.

Cu prilejul împlinirii a 102 ani de la înființarea Trupelor de Vânători de Munte, vă felicit, bravi vânători de munte, și vă doresc nenumărate succese în îndeplinirea misiunilor ce vă revin ca apărători ai valorilor strămoșești, bucurii și numai împliniri alături de cei dragi.


Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i ocrotească pe apărătorii crestelor carpatine!


MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Mihai FIFOR


Biroul presă