Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 340


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul canadian


Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, vineri, 9 noiembrie, cu ministrul apărării din Canada, Harjit Singh Sajjan, aflat în vizită oficială în România.

Cei doi oficiali au vizitat împreună Baza Militară Mihail Kogălniceanu, unde militarii canadieni sunt dislocați pentru misiuni de poliție aeriană consolidată alături de militari români.

Temele de discuție aflate pe agenda întâlnirii au fost stadiul cooperării bilaterale în domeniul apărării, subiecte de actualitate ale Alianței Nord-Atlantice, respectiv ONU, situația de securitate în aria Mării Negre și implementarea măsurilor aliate de asigurare și a prezenței aliate în această regiune.

Ministrul român al apărării a mulțumit omologului său pentru angajamentul constant și solid al Canadei în România, subliniind importanța participării curente la misiunile de poliție aeriană consolidată de pe teritoriul țării noastre și profesionalismul de care dau dovadă piloții Forțelor Aeriene Regale. Totodată, Mihai Fifor a exprimat apreciere pentru activitatea ofițerilor de stat major canadieni ce încadrează funcții la structurile aliate de pe teritoriul României, Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul ONU, miniștrii apărării român și canadian au apreciat colaborarea dintre cele două state în cadrul misiunilor ONU la care participă în comun și au convenit asupra demarării unor discuții la nivel de experți în perioada următoare pentru intensificarea relațiilor inclusiv pe această dimensiune.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat intensificarea colaborării bilaterale în domenii precum educația militară și medicina militară. În mod special, ministrul Fifor a propus cooperarea cu partenerul canadian în ceea ce privește tratamentul post-traumatic pentru militarii întorși din teatre de operații, cu accent pe îmbunătățirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare și tratament specifice afecțiunilor de stres post-traumatic. În acest sens, ministrul canadian al apărării a manifestat foarte mare deschidere având în vedere experiența pe care țara sa o are în acest domeniu.


Biroul presă