Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 362


Inaugurarea Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă


Luni, 26 noiembrie, va avea loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul acestui stat dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din România, și Asociația „Voennîe Memorialî“, din Federația Rusă, cele două instituții împuternicite cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 413/2006.

Contractul prevede și reînhumarea, în acest an, a 88 eroi români căzuți în campanie, înhumați inițial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani și Taman.

Activitatea susținută de reconstrucție, restaurare sau amenajare a unor morminte și opere comemorative de război ale eroilor români se încrie în preocupările permanente ale statului român în domeniul perpetuării respectului pentru cei care au murit în războaie pentru țară.


Biroul presă