Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 366


Exercițiul „SEESIM 18”


Centrul pentru Jocuri de Război și Experimetări Doctrinare din cadrul Statului Major al Apărării va găzdui, în perioada 26-29 noiembrie 2018, exercițiul de instruire prin simulare, „SEESIM 18” (South-Eastern Europe Simulation 2018), din cadrul inițiativei regionale Procesul Reuniunilor Miniștrilor Aparării din Europa de Sud-Est (South Eastern Europe Defence Ministerial).

Acesta este cel de-al nouălea exercițiu din seria „SEESIM 18”, la care participă Grecia, Macedonia, România, Turcia, Ucraina și personal din cadrul comandamentului Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei / SEEBRIG. În ediția din acest an, Turcia asigură președinția, România fiind co-director iar, ca element de noutate, Republica Moldova va lua parte la exercițiu în calitate de participant.

La această ediție a exercițiului, România participă cu două centre de instruire prin simulare, Centrul pentru jocuri de război și experimentări doctrinare (CJRED) al Ministerului Apărării Naționale și Centrul mobil de instruire prin simulare virtuală Târgu Mureș al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, în sprijinul pregătirii participanților la exercițiu, M.A.I. va pune la dispoziție și Centrul de pregătire în asistență medicală de urgență (Caravana SMURD), care va efectua ședințe de instruire pe simulator și ședințe de instruire de prim-ajutor.

* * *

Exercițiul SEESIM este unul dintre principalele proiecte desfășurate sub egida South Eastern Defence Ministerial / SEDM (Reuniunea miniștrilor apărării din Sud-Estul Europei).

Scopul exercițiului constă în promovarea cooperării, coordonării și interoperabilității pe timpul desfășurării operațiilor civili-militari și întărirea răspunsului la crize reale în interiorul și între țările membre SEDM, prin intermediul unei modelări eficiente și simulări realizate pe computer.

„SEESIM 18” își propune îmbunătățirea experienței exercițiilor anterioare, testarea structurilor de răspuns pentru situațiile de urgență în caz de dezastru natural, asistență umanitară, atac cibernetic și efecte ale atacurilor teroriste, precum și creșterea interoperabilității între țările SEDM participante și comandamentul SEEBRIG.


Biroul presă