Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 375


Seminarul internațional „Conservarea biodiversitții n spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, la Palatul Cercului Militar Național


Ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș, vicepremierul și ministru al mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu, și comisarul european Karmenu Vella, responsabil pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, vor lua parte joi, 6 decembrie, de la ora 14.00, la Seminarul internațional „Conservarea biodiversitții n spațiul carpato-danubiano-pontic, un secol de la Marea Unire”, care se va desfșura la Palatul Cercului Militar Național din Capital.

Activitatea, care se nscrie n seria proiectelor aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri, se constituie ntr-un „arc peste timp” n ceea ce privește responsabilitțile factorilor decidenți de a prețui moștenirile naintașilor și a le transmite urmașilor.

De asemenea, n cadrul evenimentului va fi prezentat macheta Centrului de excelenț pentru protecția mediului, modul de organizare a acestuia și a obiectivelor pe care le are n vedere dup operaționalizare, și va fi sigilat o „Capsul a timpului – Centenar, Marea Unire”, care va fi amplasat n zona n care urmeaz s se construiasc cldirea centrului.

Jurnaliștii care doresc s participe la activitțile subsumate seminarului vor fi așteptați joi, 6 decembrie, ntre orele 13.30 și 13.45, la Palatul Cercului Militar Național (str. Constantin Mille, nr. 1).

***

Protecția mediului nconjurtor, aspecte ca angajarea responsabil a resurselor naturale sau schimbrile climatice, sunt subiecte care și gsesc tot mai des locul și pe agendele reuniunilor de securitate și dezvoltare durabil. Este suficient de menționat c regiunile cu probleme grave de mediu și acces limitat la resurse vitale (ap, alimente, energie) sunt și cele mai expuse la escaladarea disputelor locale ctre conflicte regionale sau radicalizarea grupurilor cu tendințe anarhice.

Ministerul Aprrii Naționale, mpreun cu Ministerul Mediului, recunoscnd importana proteciei mediului ca dimensiune a securitii naionale i garanie pentru o dezvoltare durabil, a desfșurat activitți specifice, att la nivel național ct și internațional, acionnd astfel pentru ndeplinirea angajamentelor asumate de ctre Romnia n cadrul Alianei Nord-Atlantice. Romnia are, n prezent, vizibilitate suficient și dispune de un real potențial de imagine n cadrul Alianței Nord Atlantice n domeniul protecției mediului, iar conjunctura este exploatat pentru consolidarea poziției deținute și continuarea eforturilor de impunere ca lider de domeniu.

Prin nființarea Centrului de excelenț NATO pentru protecția mediului, n anul aniversrii Centenarului Unirii, se continu eforturile de impunere a țrii noastre ca lider regional și printr-o structur n care pstrarea identitții și promovarea intereselor naționale se realizeaz ntr-un mediu multinational și multicultural.


Biroul pres