Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 1


Comunicat de presă


Ministerul Apărării Naționale a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administrația Prezidențială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului șefului Statului Major al Apărării.

În motivația documentului, M.Ap.N. susține faptul că decretul încalcă dispozițiile legale prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naționale, articolul 39, alineatul 5, conform căruia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării naționale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului șefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeași procedură ca și în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale și cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

În document, a fost evidențiat precedentul juridic, prin faptul că Președintele României a prelungit mandatul Șefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naționale și avizul Prim-Ministrului.


Biroul presă