Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 4


Omagiu adus Ecaterinei Teodoroiu, prima femeie combatant din Armata Romn, la sediul M.Ap.N.


Ministerul Aprrii Naionale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, n colaborare cu Asociația Cadrelor Militare Femei n Rezerv și n Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, a organizat miercuri, 16 ianuarie, la sediul M.Ap.N., n prezența ministrului aprrii naționale, Gabriel Leș, ceremonia prilejuit de mplinirea a 125 de ani de la naterea eroinei Ecaterina Teodoroiu – prima femeie combatant din Armata Romniei.

La eveniment, au participat secretarii de stat Nicolae Nasta și Mihai Chiric, urmașii eroinei, Alteța Sa Regal Principesa Maria, viceprimarul Capitalei Michaela Tomnița Florescu, reprezentanți ai conducerii M.Ap.N. și ai structurilor asociative ale cadrelor militare n rezerv i n retragere, veterani de rzboi, precum și aproximativ 300 de elevi de la mai multe coli bucureștene.

n cadrul ceremoniei, ministrul Gabriel Leș a conferit Emblema de Onoare a Armatei Romniei Sabinei Lupu, urmaș a Eroinei de la Jiu, cea care, timp de 25 de ani, s-a ocupat de Casa Memorial „Ecaterina Teodoroiu” din municipiul Trgu-Jiu.

Evenimentul a mai inclus prezentarea unui colaj de filme intitulat sugestiv „Povestea unei eroine” și un program artistic dedicat momentului, cu participarea Muzicii Reprezentative a M.Ap.N., Ansamblului Artistic al Armatei, trupei AS din cadrul Palatului Copiilor din București și elevilor Adrian Chira - „copilul cu inima ct toat țara” - și Ștefania Caprea - interpreta rolului ursitoarei cu ie galben n filmul „Povestea unei eroine”.

La intrarea n aula „Alexandru Ioan Cuza” a fost amplasat expoziția Armata Romn n Marele Rzboi alturi de obiecte care i-au aparținut Ecaterinei Teodoroiu: lada militar, climara, monoclul, podoaba capilar pe care și a tiat-o cnd a plecat pe front, precum și copii dup certificatul de naștere și actul de deces.


* * *

Pe numele su adevrat Ctlina Toderoiu, eroina noastr s-a nscut la 14 ianuarie 1894, la Vdeni (astzi parte a oraului Trgu Jiu), judeul Gorj i a luptat n Primul Rzboi Mondial.

Contribuia sa iniial la eforturile armatei romne a constat n activitatea de infirmier la spitalul din Trgu Jiu, fcnd parte din cohorta de cercetai „Domnul Tudor”.

La 15 august 1916, ziua n care Romnia a intrat n rzboi, toi cercetaii au fost chemai s intre n serviciile auxiliare ale armatei, n rndurile lor aflndu-se i Ecaterina. Pierderea n lupt a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe tnr s ia hotrrea de a lua calea frontului.

La 22 august 1917, au avut loc btliile de la Varnia i Muncelu. Aciunea ofensiv a armatei germano-austro-ungare a fost oprit de ctre armata romn, iar n cursul acestei btlii, Ecaterina Teodoroiu a czut eroic n fruntea plutonului pe care l comanda ca sublocotenent, fiind lovit de dou gloane n piept. Ultimele sale cuvinte, dar pline de nsufleire i patriotism, au fost: „nainte biei, nu v lsai, suntei cu mine!”

Osemintele eroinei de la Jiu sunt depuse n sarcofagul din centrul municipiului Trgu Jiu, monument care este creaia Miliei Petracu. Respectul romnilor fa de jerfa suprem a Ecaterinei Teodoriu s-a manifestat dup rzboi prin dezvelirea mai multor monumente n diferite orae ale rii.


Biroul pres