Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 7


Cel mai longeviv marinar a mplinit astzi 100 de ani


Ministrul aprrii naionale, Gabriel Le, i eful Statului Major al Aprrii, generalul Nicolae Ciuc, au participat astzi, 18 ianuarie, la ceremonia dedicat srbtoririi mplinirii vrstei de 100 de ani de ctre contraamiralul n retragere Mircea Caragea.

n cadrul evenimentului, care a fost organizat la Palatul Cercului Militar Naional din Bucureti, contraamiralului Mircea Caragea i-a fost conferit, din partea Preedintelui Romniei, Ordinul „Virtutea Maritim” n grad de Ofier cu nsemn de pace. Distincia a fost acordat n semn de apreciere pentru importantele servicii militare aduse Romniei n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, pentru vitejia i spiritul de sacrificiu de care a dat dovad contraamiralul n retragere Mircea Caragea de-a lungul ntregii sale cariere militare, precum i pentru exemplara sa conduit civic.

n cuvntul su, ministrul aprrii naionale a subliniat faptul c este impresionat de cariera bravului veteran, apreciind modul n care acesta i-a dedicat viaa rii, mrii i Marinei Militare. “Aceste virtui ar trebui s devin modele pentru noi toi, aa cum erau i n urm cu 100 de ani, cnd a fost furit Romnia Mare”, a concluzionat ministrul Le.

* * *

Contraamiralul n retragere Mircea Caragea este singurul marinar n via care a participat la primul mar de instrucie al Navei-coal „Mircea”, desfurat n anul 1939.

Mircea Caragea s-a nscut la data de 18 ianuarie 1919, n comuna elari, judeul Dmbovia. A urmat cursurile Liceului Militar „Dimitrie Sturza” i, pentru c iubea marea, n anul 1938 s-a hotrt s urmeze cursurile colii Navale „Mircea cel Btrn” din Constana. Dup absolvire, prima funcie pe care a ndeplinit-o a fost cea de Ofier cu Artileria la bordul Canonierei „Eugen Stihi”, iar n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial a participat la “Operaiunea 60.000”, cea mai mare aciune militar maritim executat de Marina Militar Romn pentru evacuarea trupelor combatante i a civililor romni din Crimeea. De-a lungul carierei, a ndeplinit numeroase funcii la bordul navelor, dar a fost i comandant al portului militar Hrova (1944-1945), precum i profesor de Artilerie la coala Naval din Turnu Mgurele.

n anul 1947, la vrsta de 28 de ani, tnrul ofier Mircea Caragea a fost trecut n rezerv de regimul comunist.
Dup mai muli ani de ncercri i refuzuri, ncepnd cu anul 1952 a lucrat ca muncitor necalificat n construcii, iar n anul 1955 a fost angajat grafician la Muzeul de Art Popular i Folclor, apoi la Muzeul Naional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieit la pensie n anul 1982.


Biroul pres