Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 10


Autoevaluarea Statului Major al Forțelor Terestre


Statul Major al Forțelor Terestre a desfășurat luni, 21 ianuarie, ședința de autoevaluare a activității pe anul 2018, în prezența ministrului apărării naționale, Gabriel Leș, a secretarului de stat Andrei Ignat și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ovidiu-Liviu Uifăleanu a prezentat modul de îndeplinire a misiunilor acestei categorii de forțe, problemele curente, dar și prioritățile pentru anul 2019. „Anul 2018 a fost unul plin de realizări pentru Forțele Terestre Române, în principalele noastre domenii de responsabilitate. În an centenar, doar dacă ne referim la cele două certificări ale structurilor NATO din țara noastră - Comandamentele Multinaționale ale Divizie Sud-est, respectiv Comandamentul Brigăzii Sud-Est, sunt împliniri de care suntem tare mândri”, a apreciat șeful SMFT.

La finalul prezentării, ministrul apărării naționale și-a exprimat aprecierea pentru activitatea Forțelor Terestre în anul trecut. „Anul 2018 a fost, pentru Armata României, unul plin de provocări, în care obiectivele principale au fost circumscrise continuării consolidării capacității de apărare a țării atât prin măsurile luate în domeniul înzestrării, cât și în cel al pregătirii și instruirii trupelor. Este de datoria noastră să avem un sistem militar performant, capabil să se adapteze la contextul regional de securitate, și considerăm că, prin alocarea a două procente din PIB pentru apărare, în 2017 și 2018, suntem pe drumul cel bun. Pot să vă spun cu certitudine că acest trend va fi continuat și în 2019”, a spus ministrul Leș.

Referindu-se la recunoașterea României ca un partener credibil în cadrul NATO și UE, ministrul apărării naționale a menționat faptul că a fost acceptată propunerea noastră de a găzdui un comandament NATO de nivel corp de armată. „Această nouă structură, alături de cele deja existente, confirmă rolul esențial al României, alături de Polonia, pe flancul estic al Alianței. Prin modul în care și-au îndeplinit misiunile curente, prin participarea la exerciții naționale și internaționale, printre care s-au numărat Dacian Lancer 18, Scorpions Fury 18, Sarmis 18, Wind Spring 18, Justice Sword 18, militarii din Forțele Terestre au demonstrat că au o pregătire foarte bună și o colaborare excelentă cu colegii din Armatele țărilor partenere”.

Asigurând personalul Forțelor Terestre Române de întreg sprijinul conducerii M.Ap.N., ministrul Leș a apreciat prestația excelentă a militarilor forțelor terestre în misiunile din teatrele de operații care „reprezintă cel mai important vector de imagine al țării noastre în lume, iar prin misiunile îndeplinite impecabil, România demonstrează încă o dată că este un partener serios, credibil și predictibil în comunitatea internațională, un real generator de securitate și stabilitate”.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă a transmis mulțumiri personalului din Forțele Terestre Române pentru modul în care și-a desfășurat activitatea pe parcursul anului 2018. „Rezultatele muncii acestuia au făcut ca șeful Statului Major al Forțelor Terestre să raporteze că această categorie de forțe și-a îndeplinit întru totul misiunile”, a mai precizat șeful S.M.Ap.


* * *


În anul 2019, România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene. Prioritățile pe care M.Ap.N. le va avea, vizează, în primul rând, continuarea inițiativelor asociate Politicii de Securitate și Apărare Comună, în special cu accent pe Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD) și Fondul European de Apărare (EDF). O altă direcție prioritară, în următoarele șase luni, va fi continuarea dezvoltării cooperării NATO-UE în domenii precum apărarea cibernetică, războiul hibrid, comunicare strategică și mobilitate militară, context în care se dorește evidențierea beneficiilor relației trans-atlantice și al cooperării dintre cele două organizații, întrucât, apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă și funcțională.

Demersurile Comisiei în sprijinul consolidării componentei de apărare europene constituie un alt subiect-cheie în domeniul apărării, care va figura pe agenda Reuniunii informale a miniștrilor apărării din țările membre ale Uniunii Europene, ce se va desfășura pe 30 și 31 ianuarie la Palatul Parlamentului.


Biroul presă