Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 17


ntlniri bilaterale ale ministrului aprrii naionale, la sediul M.Ap.N.


Ministrul aprrii naionale, Gabriel Le, a avut astzi, 30 ianuarie, la sediul M.Ap.N., ntlniri bilaterale cu subsecretarul general al Organizaiei Naiunilor Unite pentru operaii de meninere a pcii, Jean-Pierre Lacroix, i cu directorul executiv al Ageniei Europene de Aprare, Jorge Domecq.

ntlnirile s-au desfșurat n marja Reuniunii informale a minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene care are loc, la Bucureti, n zilele de 30 i 31 ianuarie, n contextul deinerii de ctre Romnia a Preediniei Consiliului UE.

Ministrul aprrii naionale a mulumit oficialului ONU pentru participarea la reuniune i a reafirmat angajamentul rii noastre de a fi n continuare un partener important n cadrul organizaiilor internaionale din care face parte – ONU, NATO i Uniunea European. „Romnia este profund determinat n susinerea rezolvrii pe cale panic a tuturor crizelor cu care comunitatea internaional se confrunt n aceast perioad, aa cum a fcut, de altfel, n cei 27 de ani n care a contribuit cu trupe la misiunile desfurate sub egida Naiunilor Unite. Din anul 1991 i pn n prezent, circa 10.000 de militari romni au luat parte la peste 25 de astfel de misiuni, n diferite zone ale globului”, a subliniat Gabriel Le.

De asemenea, ministrul aprrii naionale a precizat c Romnia a deinut anterior calitatea de membru nepermanent n Consiliul de Securitate al ONU n patru mandate, depunndu-i candidatura pentru un nou mandat n perioada 2020-2021.

n context, oficialul romn a amintit c ara noastr va continua s contribuie la eforturile internaionale de meninere a pcii, “un exemplu important n acest sens fiind oferta de participare a Armatei Romniei cu un detaament de elicoptere de transport la operaiunea MINUSMA, din Mali, ncepnd cu octombrie 2019”.

n finalul ntlnirii cu oficialul ONU, ministrul a reafirmat c Romnia, n perioada n care va deine preedinia Consiliului Uniunii Europene, va milita pentru o cooperare mai structurat i sistematic ntre UE i ONU, n vederea creterii eficienei parteneriatului strategic dintre cele dou organizaii n ceea ce privete misiunile de meninere a pcii i managementul crizelor.

A doua ntlnire bilateral, ntre ministrul Le i directorul executiv Domecq, a fost centrat pe colaborarea dintre Romnia i Agenia European de Aprare. „Suntem contieni c EDA va avea un rol mai important n contextul actual, centrat pe consolidarea dimensiunii de securitate i aprare la nivelul UE, n deplin coordonare cu NATO”, a spus ministrul aprrii naionale.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la perspectivele Politicii de Securitate i Aprare Comun a UE, cu accent pe asigurarea coerenei ntre diferitele iniiative lansate recent (PESCO, CARD, EDF). Au fost prezentate, de asemenea, prioritile Preediniei Romniei n domeniul securitii i aprrii i au discutat, de asemenea, despre evenimentele co-organizate cu Agenia n Romnia n perioada urmtoare la Bucureti.


Biroul pres