Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 19


Reuniunea informal a minitrilor aprrii din statele membre ale UE, la București


Reuniunea informal a minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene s-a desfurat, n zilele de 30 și 31 ianuarie, la Bucureti, n marja exercitrii de ctre Romnia a Preediniei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Prezidat de naltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe i politica de securitate, Federica Mogherini, activitatea a reprezentat un prilej de reflecie comun i un schimb de opinii pe tema consolidrii proiectului european, din perspectiva dimensiunii de securitate i aprare.

Prima sesiune de lucru, care a avut loc miercuri, 30 ianuarie, cu participarea Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg i a Subsecretarului General al ONU pentru operaii de meninere a pcii, Jean-Pierre Lacroix, s-a focalizat pe implementarea Agendei privind „Femeile, pacea i securitatea”, inclusiv din perspectiva viitoarelor angajamente i aciuni ce ar trebui s conduc la asigurarea egalitii de gen pe dimensiunea securitții i aprrii. n acest sens, a fost abordat cadrul mai larg de cooperare ntre cele trei organizaii n managementul crizelor internaionale.

n intervenia sa, ministrul aprrii naionale, Gabriel Le, a evideniat importana major pe care Preedinia romn a Consiliului o acord consolidrii cooperrii ntre UE și NATO, relaiei transatlantice i parteneriatului strategic al Uniunii Europene cu ONU. Oficialul romn a subliniat importana domeniului egalitii de gen i a implementrii msurilor optime pe aceast dimensiune i a exprimat susinerea Romniei pentru demersurile Uniunii n implementarea Agendei privind „Femeile, Pacea i Securitatea”. „Egalitatea de gen trebuie s rmn un obiectiv esenial, ce ar trebui integrat n mecanismele de prevenire a conflictelor i construire a pcii”, a concluzionat ministrul Leș.

n cea de-a doua zi a reuniunii, de joi, 31 ianuarie, n cadrul sesiunii privind viitorul aprrii europene, minitrii aprrii au avut o discuie aprofundat privind stadiul i progresele nregistrate n implementarea Strategiei Globale a UE pentru politica extern i de securitate, cu accent pe aspectele ce vizeaz coerena iniiativelor pentru aprare (Cooperarea structurat permanent - PESCO; Procesul de revizuire coordonat anual a aprrii - CARD; Fondul European de Aprare - EDF). De asemenea, oficialii au abordat o serie de aspecte referitoare la implicaiile asupra eforturilor de dezvoltare a capabilitilor militare, a evoluiilor pe linia inovrii i cercetrii-dezvoltrii, precum i a progresului tehnologic. A fost evideniat dinamica accentuat a componentei tehnologice din domeniul civil, care are un impact semnificativ asupra domeniului militar.

Ministrul romn al aprrii naionale a subliniat momentul de oportunitate pentru impulsionarea suplimentar a eforturilor UE pe linia securitii i aprrii, reliefnd faptul c progresele obinute deschid calea ctre o etap de consolidare, focalizat pe implementare eficient, corelare i interconectare, dar care reclam, totodat, o mai bun coeren a acestor iniiative.

De asemenea, plecnd de la recunoaterea rolului central al NATO n asigurarea securitii i aprrii la nivel european, Gabriel Leș a exprimat sprijinul pentru meninerea direciei de aciune actual, centrat pe dezvoltarea profilului Uniunii de actor global. n acest context, ministrul romn al aprrii a subliniat c relaia trans-atlantic rmne esenial, „o Europ mai puternic pe dimensiunea de aprare nefiind viabil n lipsa unei conexiuni strnse cu partenerii trans-atlantici”.

Referitor la mobilitatea militar, ministrul Le a subliniat faptul c Romnia va acorda o atenie deosebit planului de aciune, miznd pe o abordare coordonat i pragmatic la nivelul ntregii Uniuni, remarcnd faptul c att infrastructura de transport, ct i aspectele normative i procedurale devin eseniale. Totodat, a semnalat impactul pe care ritmul accentuat al inovrii n domeniul civil l are asupra domeniului militar i a evideniat valoarea adugat pe care noile tehnologii o pot aduce n domenii relevante pentru asigurarea superioritii militare.


Biroul pres