Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 20


ntlniri bilaterale ale ministrului aprrii naționale, n a doua zi a Reuniunii informale a miniștrilor aprrii din statele membre ale UE


Joi, 31 ianuarie, n cea de a doua zi a Reuniunii informale a miniștrilor aprrii din statele membre ale UE, care a avut loc la Palatul Parlamentului din București, ministrul aprrii naționale, Gabriel Leș, a avut o serie de ntlniri bilaterale cu miniștrii aprrii din Italia, Franța și Grecia.

Discuțiile cu omologul italian, Elisabetta Trenta, au fost axate pe identificarea direcțiilor de dezvoltare a cooperrii bilaterale, n cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele dou țri, ct și n cadrul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Leș a exprimat aprecierea pentru contribuția Italiei la implementarea msurilor de reasigurare a flancului estic, n cadrul tFP, prin asumarea de funcții de stat major n cadrul Comandamentului Brigzii Multinaționale, și a reiterat interesul țrii noastre de a gzdui o capabilitate de comand și control terestr, de nivel corp de armat (Corpul Multinațional Sud-Est – MNC-SE).

Ministrul italian a mulțumit prții romne pentru contribuția consistent a personalului care ncadreaz funcții n structuri aliate gzduite de Italia, precum și pentru cooperarea excelent n operațiunile aliate din Afganistan, Balcanii de Vest și Irak.

Seria ntlnirilor a continuat cu ntrevederea dintre ministrul Leș și ministrul aprrii din Franța, Florence Parly, prilej pentru cei doi miniștri de a aborda subiecte referitoare la dezvoltarea cooperrii bilaterale n domeniul aprrii și la prioritțile de pe agenda UE și NATO.

n contextul prelurii de ctre Romnia a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene (CUE), cei doi oficiali au analizat principalele provocri cu care se confrunt Uniunea, dar și subiecte prioritare pentru ambele state n vederea avansrii proiectului european n domeniul aprrii. Cei doi oficiali au accentuat interesul comun privind consolidarea proiectelor de cooperare n cadrul UE, n special a celor ce vizeaz Politica de Securitate și Aprare Comun, și a inițiativelor precum PESCO (Cooperare structurat permanent), EDF (Fondul european de aprare) și CARD (Procesul de revizuire coordonat anual a aprrii). n ceea ce privește CARD, Romnia va organiza, pe timpul exercitrii mandatului la președinția CUE, n primul semestru al anului 2019, n colaborare cu Agenția European de Aprare, un atelier de lucru dedicat dezvoltrii metodologiei acestei inițiative menite s sprijine statele membre n furnizarea capabilitților critice.

Tot n cursul acestei zile, ministrul aprrii naționale l-a ntlnit pe ministrul elen al aprrii, Evangelos Apostolakis, alturi de care au fost abordate subiecte referitoare la programele de modernizare și nzestrare ale celor dou forțe armate și evaluate posibilitțile de intensificare a cooperrii dintre cele dou state pe palierul aprrii.

n context, ministrul Leș a apreciat c noul acord de cooperare n domeniul aprrii, semnat n anul 2018, a reprezentat un pas nainte n ceea ce privește dezvoltarea relațiilor dintre cele dou țri și a oferit noi orizonturi n ceea ce privește cooperarea n domenii precum cel naval, de aprare cibernetic sau al mobilitții militare.

De asemenea, ministrul romn a lansat invitația omologului elen de a participa la conferința cu tema „Black Sea and Balkans Security Forum 2019”, care va fi organizat n luna iunie a.c., la București.


Biroul pres