
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
DISCURSUL MINISTRULUI APÃRÃRII NAȚIONALE CU PRILEJUL ZILEI VETERANILOR
Doamnelor și domnilor veterani ai teatrelor de operații,
Distins auditoriu
Ce poate fi mai onorant decât sã ai în fațã, vorbind despre faptele lor cu atâta modestie, veterani ai teatrelor de operații și veterani ai celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial, douã generații care stau fațã în fațã și ne dau o pildã nouã, tuturor, care astãzi, la fel ca dumnealor, avem datoria de a sluji țara sub drapel.
11 noiembrie a devenit prin tradiție o zi cu o însemnãtate deosebitã pentru militarii Armatei României. Este ziua în care cinstim și onorãm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, veteranii teatrelor de operații, cei care, prin profesionalismul, curajul și dedicarea dovedite în ultimele decenii în misiunile desfãșurate în cele mai dificile teatre de operații, au fãcut ca România și Armata României sã fie apreciate în întreaga lume.
Dar aceste fapte de vitejie au fost, din pãcate, plãtite cu sânge, 30 de camarazi pierzându-și viața departe de țarã. Memoria faptelor lor de vitejie va rãmâne pentru noi o datorie de onoare, de a reaminti tuturor cã sacrificiul lor nu a fost în zadar. Ei vor rãmâne veșnic în inimile noastre, eroi intrați mult prea devreme în istorie, cãrora le datorãm recunoștințã și respect.
11 noiembrie 2003 este o zi tristã în conștiința Armatei României, atunci când am pierdut pentru prima datã un camarad în teatrul de operații din Afganistan. Aflat într-o misiune de patrulare în aria de responsabilitate, sublocotenentul post-mortem Iosif Silviu Fogorași a cãzut la datorie.
29 de eroi l-au urmat de atunci în sacrificiu, amintindu-ne tuturor cât de prețioasã este libertatea. Durerea familiilor lor nu se va stinge niciodatã, precum niciodatã nu vom înceta sã le cinstim memoria și sã ne rugãm pentru odihna sufletelor lor.
În toatã Europa, în aceastã zi se comemoreazã faptele de eroism ale militarilor cãzuți la datorie în timpul Marelui Rãzboi. Este o zi de recunoștințã pentru noi toți și un moment de pioasã reculegere în memoria lor.
11 noiembrie 1918 este ziua în care armele au amuțit în Europa. Se încheia, dupã patru ani de rãzboi, una dintre cele mai sângeroase conflagrații în care omenirea a fost implicatã, Primul Rãzboi Mondial. Și atunci, Armata Românã a plãtit un tribut greu în luptele de pe frontul rãsãritean împotriva armatelor Puterilor Centrale. Peste 330.000 de militari români au cãzut în sângeroasele bãtãlii de la Turtucaia, Valea Jiului sau în luptele din jurul Bucureștiului. La Mãrãști, Mãrãșești ori Oituz, armata românã a spus ”Pe aici nu se trece!”. Și nu s-a trecut. Militarul român a pus atunci, mai presus de el, ființa neamului românesc.
Am sãrbãtorit la 1 decembrie 2018, 100 de ani de la înfãptuirea Marii Uniri, iar un merit însemnat în realizarea acestui deziderat l-a reprezentat și eroismul soldatului român, care a crezut în spiritul lui de sacrificiu pentru o Românie liberã și independentã.
Stimați veterani,
Nu voi înceta, acum mai mult ca niciodatã, sã pun umãrul, împreunã cu dumneavoastrã, la consolidarea încrederii românilor în Armata noastrã.
România se aflã într-o poziție strategicã foarte importantã și nu este singurã la masa deciziilor vitale. Am demonstrat cã suntem partener serios, de încredere, și cã ne respectãm angajamentele asumate.
Alãturi de bravii noștri veterani ai celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial, scrieți istoria acestei țãri și sunteți un exemplu pentru noi toți. Vã mulțumim pentru tot ceea ce ați fãcut și faceți pentru noi, vã prețuim sacrificiul și vã asigur cã ne strãduim, prin toate demersurile, sã fim la înãlþimea aºteptãrilor dumneavoastrã legitime și sã vã arãtãm respectul care vi se cuvine.
Pe mulți dintre militarii rãniți în teatrele de operații am avut posibilitatea sã-i cunosc personal. Ei sunt dovada cã nimic nu este imposibil și cã poți lupta pentru destinul tãu, când poate nu mai ai nimic de pierdut.
Acești militari reprezintã, în stare purã, adevãratul spirit de luptãtor, coeziunea echipei ºi solidaritatea umanã. Sperãm ca exemplul lor sã ne motiveze pe toți sã ne îndeplinim idealurile, sã devenim mai buni și mai puternici, sã ne depãșim limitele.
Dragi camarazi,
Vã asigur cã suntem alãturi de dumneavoastrã. De asemenea, suntem alãturi de familiile celor 30 de militari care și-au dat viața pentru țarã, precum și a celor peste 190 de rãniți. Vom continua sã vã fim aproape, gãsind cele mai bune soluþii care sã vinã în sprijinul veteranilor. Locul important pe care țara noastrã îl ocupã acum în NATO și Uniunea Europeanã se datoreazã, în mare mãsurã dumneavoastrã, militarilor Armatei României.
Suntem datori sã ducem mai departe tradiþiile ºi renumele Armatei, sã consolidãm statutul ºi prestigiul militarului român, în spiritul obligaþiei morale pe care o avem faþã de militarii veterani.
Cu acest prilej, îi asigur pe camarazii noștri care acum se aflã în misiuni sau se pregãtesc pentru misiuni cã prioritatea conducerii ministerului este aceea a asigurãrii condițiilor necesare îndeplinirii misiunilor lor. Și mã refer atât la condițiile de muncã – echipamente și dotãri moderne și performante, cât și la cele de viațã.
Vã mulþumesc pentru tot ce aþi fãcut în slujba Patriei ºi poporului român ºi vã adresez, de Ziua Dumneavoastrã, în nume personal ºi în numele Ministerului Apãrãrii Naþionale, cele mai calde ºi sincere felicitãri, multã sãnãtate ºi împliniri personale.
La mulți ani!
Am onoarea sã vã salut!
Biroul presã