Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Liliana Tănase

 


Comunicat nr. 384


Forțele Aeriene Române la exercițiul NATO/PfP „Cooperative Key 2005”


Un detașament al Forțelor Aeriene Române, format din 55 de militari, trei elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT și un avion C 130 Hercules, participă, în perioada 24 august - 5 septembrie a.c., la exercițiul NATO/PfP „Cooperative Key 2005” care se desfășoară în Bulgaria, la Plovdiv.

Scopul exercițiului este exersarea și dezvoltarea interoperabilității în acțiuni aeriene și terestre comune, desfășurate în sprijinul operațiilor de răspuns la crize.
La „Cooperative Key 2005” participă forțe și mijloace aparținând unor state membre ale Alianței Nord-Atlantice ( Bulgaria, Canada, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria), precum și ale Parteneriatului pentru Pace (Albania, Azerbaijan, Croația, Elveția, Georgia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, Suedia și Ucraina) și ale Dialogului Mediteranean (Iordania și Mauritania). Observatori din Federația Rusă vor fi prezenți, de asemenea, la exercițiu.

Duminică, 4 septembrie a.c., vor avea loc activități prilejuite de Ziua Distinșilor Vizitatori, la acestea urmând să participe și o delegație condusă de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina.
Exercițiul anual NATO/PfP „Cooperative Key” s-a desfășurat, în anii 1996 și 2000, în România.Statul Major al Fortelor Aeriene