Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 389


Comandantul Forțelor Terestre ale NATO s-a întâlnit cu comanda „Scorpionilor Roșii” în Afganistan


„Din câte cunosc, este prima dată când o structură militară americană este subordonată unei alte structuri militare din NATO, care nu este tocmai întâmplător din Armata României; sunt uimit de numărul de misiuni la care a putut participa acest tânăr batalion românesc, Scorpionii Roșii”, a spus generalul american B.B. Bell, comandantul Forțelor Terestre Aliate din Europa, care s-a întâlnit, la finele acestei săptămâni, cu comanda Batalionului 26 Infanterie, batalion care participă la sprijinirea, de către NATO, a desfășurării procesului electoral în Afganistan.

Întâlnirea a avut loc în Campul Phoenix, din apropierea capitalei Kabul, unde sunt dislocați militarii companiei americane “US Dragon”, care acționează în cadrul Batalionului 26 Infanterie.

“Nu este nici o problemă pentru noi că această companie se află sub comanda unui batalion românesc, pentru că România este o țară membră NATO, [iar românii] sunt partenerii noștri. Eu am participat la un exercițiu în România, ROMEX 05, unde militarii din același batalion s-au instruit alături de militarii americani”, a adăugat generalul Bell, care s-a fotografiat cu “Scorpionii Roșii” și cu drapelul acestora, oferit în dar oficialului american.

“Pe noi ne bucură încrederea dumneavoastră și vrem să vă asigurăm că suntem capabili să ducem la bun sfârșit misiunile încredințate, împreună cu militarii americani și cu ceilalți Aliați”, i-a spus generalului Bell comandantul “Scorpionilor Roșii”, locotenent-colonelul Gabriel Toma.

În perioada august-octombrie a.c., aproximativ 400 de militari ai Batalionului 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab’’ participă, în cadrul ISAF (Forța Internațională de Asistență de Securitate), la misiunea NATO de sprijinire a desfășurării procesului electoral în Afganistan.

Batalionul a fost înființat la 15 septembrie 1994, în Craiova, prin reorganizarea Regimentului 26 Mecanizat "Rovine” și a îndeplinit diverse misiuni în Angola (1996), Albania (1997), Kosovo (2002), Afganistan (2002) și Irak (2004). Militarii batalionului au participat, de asemenea, la exerciții internaționale desfășurate în țară și în străinătate (Grecia, SUA, Bulgaria, Republica Bosnia și Herțegovina, Kosovo).


Biroul de Presa al M.Ap.N.