Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 390


Polițiștii militari români instruiesc noua poliție irakiană


Militari din cadrul Companiei de Poliție Militară „IrakV” au participat, timp de patru săptămâni, în calitate de instructori, la un prim „curs de pregătire al noii poliții irakiene”, organizat de Regimentul italian MSU (unitate multinațională specializată), unitate în subordinea căreia se află polițiștii militari români.

La propunerea colegilor italieni, datorită faptului că noua poliție irakiană are în dotare pistolul mitralieră AK-47 (calibru 7,62 mm), românilor le-a fost alocat modulul destinat cunoașterii și folosirii armamentului, deoarece acest tip de armament este și în dotarea Armatei României. Astfel, timp de patru zile pe săptămână (șase ore pe zi), 15 militari români, conduși de căpitanul George Popescu, i-au învățat pe cei 120 de cursanți irakieni modul de funcționare și de întrebuințare a acestei arme, existând în programul de pregătire și trei ședințe de tragere cu muniție reală.

Cursul s-a desfășurat la Centrul Regional de Pregătire din Camp Ur și a fost structurat pe mai multe module teoretice și practice, în care viitorii polițiști irakieni au învățat regulile și modul de angajare în cazul unei intervenții, modul de acțiune într-un punct de control al traficului de persoane sau autovehicule, dar și tehnicile de imobilizare a infractorilor care au asupra lor armament clasic sau arme albe. Acest curs se desfășoară în limba engleză, cu ajutorul interpreților irakieni, și este prevăzut să continue și în lunile următoare.

* * *

Compania de Poliție Militară „Irak V”, condusă de căpitanul Constantin Broșteanu, participă la operația „Antica Babilonia” cu un efectiv de 100 de militari, majoritatea fiind selecționați din cadrul Batalionului 265 Poliție Militară. Compania și-a început misiunea odată cu preluarea responsabilităților și transferul de autoritate către Regimentul italian MSU, în data de 5 august, a.c.

Până în prezent polițiștii militarii români au executat paza Campului Mittica (patrulare pe perimetrul exterior al taberei) au escortat și instruit polițiștii irakieni, fiind pregătiți să execute și alte misiuni specifice, în funcție de solicitări.


Biroul de Presa al M.Ap.N.