Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpt.cdor Liliana Tănase

 


Comunicat nr. 398


Exercițiu de căutare-salvare și evacuare medicală – la Baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu


Aproximativ 200 de militari și 19 aeronave din patru state membre ale Alianței Nord-Atlantice vor desfășura, în perioada 4-10 septembrie a.c., la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, primul exercițiu aerian internațional al cărui scop este de creștere a nivelului de interoperabilitate și cooperare în vederea salvării de vieți omenești.

Organizat de Statul Major al Forțelor Aeriene Române, exercițiul “COOPERATIVE SAREX 2005” reunește militari din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Statele Unite ale Americii, Ungaria, precum și observatori din Bulgaria, Republica Moldova, Uniunea Serbia și Muntenegru și Ucraina.

Forțele Aeriene Române participă la exercițiu cu 80 de militari, două elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT, cinci elicoptere IAR 330 PUMA, un elicopter IAR 316 B, două avioane IAR 99 Șoim și două avioane de transport AN 26. Reprezentanți ai altor instituții cu responsabilități în cadrul sistemului național de căutare-salvare al României participă, de asemenea, la activitate.

* * *

“COOPERATIVE SAREX 2005” își propune să antreneze în condiții reale personalul participant la misiuni de căutare-salvare și evacuare medicală aeriană. Exercițiul urmărește, de asemenea, exersarea procedurilor NATO referitoare la misiunile de căutare-salvare, a celor de identificare a aeronavelor civile și militare, coordonarea misiunilor pe timp de zi și de noapte, precum și aplicarea normelor NATO și Organizației Internaționale a Aviației Civile cu privire la controlul traficului aerian, securitatea zborului, situațiile de urgență și de semnalizare aeriană.

Exercițiul se desfășoară în cadrul unui scenariu ipotetic ce include existența unor amenințări de natură teroristă. În acest context, vor fi executate misiuni comune de căutare-salvare pe câmpul de luptă, căutare-salvare și evacuare medicală aeriană, precum și exerciții de recuperare, de pe uscat și de pe mare, a supraviețuitorilor unor catastrofe aeriene. Din partea țării noastre vor fi implicate forțe și mijloace aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Administrației și Internelor, Ministerului Sănătății, Serviciului Mobil de Urgențe Resuscitare și Descarcerare (SMURD) și Crucii Roșii.Statul Major al Fortelor Aeriene