Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Florin Jipa

 


Comunicat nr. 403


Preluare de ștafetă de către geniștii români din Irak


„A fost o onoare pentru mine să comand niște specialiști excelenți ca dumneavoastră”, a declarat comandantul Diviziei Multinaționale de Centru-Sud, generalul-maior Piotr Czerwinski, cu ocazia ceremoniei transferului de autoritate între detașamentele românești de geniu IRAK IV și IRAK V, care a avut loc duminică, 4 septembrie, în Camp Echo, din Ad Diwanyiah.

La ceremonie a participat și o delegație a Comandamentului 2 Operațional Întrunit, condusă de colonelul Constantin Ajităriței. Ca semn al prețuirii față de sprijinul acordat pe timpul desfășurării misiunii, colonelul Ajităriței i-a oferit generalului polonez, în subordinea careia se află Detașamentul românesc de Geniu, o șapcă pe care sunt brodate însemnele Corpului 2 Operațional Întrunit. Czerwinski a purtat șapca pe întreaga durată a ceremonialului.

La finalul misiunii sale in Irak, comandantul Detașamentului Irak IV, locotenent-colonelul Gheorghe Soare, le-a mulțumit militarilor pe care i-a avut în subordine timp de șase luni: „Împreună am reușit să îndeplinim toate misiunile ordonate de comandamentul Diviziei Multinaționale de Centru-Sud. Prin modul în care s-au realizat toate obiectivele în zona de responsabilitate geniștii români au demonstrat încă o dată priceperea lor, dând dovadă de un real profesionalism. Urez mult succes Misiunii „Irak V !”.

La rândul lui, noul comandant al Detașamentului de Geniu, maiorul Dan Cosma, a reafirmat dorința militarilor din subordinea sa de a continua cu succes misiunea încredințată. „Am convingerea că vom reuși, prin calitatea misiunilor executate, să câștigăm respectul partenerilor din Coaliție”.

Pe parcursul ultimelor șase luni, geniștii români au îndeplinit aproximativ 90 de misiuni de construcție și reparare de drumuri, amenajare de platforme pentru elicoptere, întreținere a unor poduri care asigură legătura între diferite localitați irakiene, construcție de elemente genistice pentru creșterea gradului de protecție a forțelor în campurile Echo și Charlie, precum și misiuni genistice în folosul armatei irakiene.

Cei 149 de geniști români sunt integrați în Divizia Multinațională Centru-Sud, împreunã cu militari din Armenia, Bulgaria, Danemarca, Kazahstan, Letonia, Lituania, Mongolia, Norvegia, Polonia, Salvador, Slovacia, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

Alte informații despre eveniment pot fi accesate pe www.mapn.ro.Biroul de Presa al M.Ap.N.