
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
România și-a încheiat misiunea în cadrul MINUSMA
În perioada octombrie 2019 - octombrie 2020, pe timpul celor douã rotații, detașamentul „Carpathian Pumas”, format din militari și elicoptere IAR-330 Puma L-RM din cadrul Forțelor Aeriene Române, a îndeplinit misiunile operaționale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptã, dintre care 18 misiuni de evacuare medicalã aerianã (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienți), aproximativ 200 de misiuni de recunoaștere/ cercetare și patrulare aerianã, 100 misiuni de transport, cu douã dislocãri rapide executate pentru sprijinul operațiilor ONU din alte sectoare, pe locațiile Mopti și Kidal.
În ultimul an, elicopterele românești IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1250 de ore de zbor în zona subsaharianã, din care peste 200 pe timp de noapte, detașamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparativã cu teritoriul României.
De asemenea, militarii români au desfãșurat periodic activițãti de instruire în sprijinul contingentelor multinaționale din zona de dislocare, în special exerciții de Evacuare Aerianã Medicalã Înaintatã și de Reacție Rapidã (îmbarcare/debarcare, proceduri pentru evacuarea de urgențã, cunoașterea configurație de transport).
Comandantul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), generalul-locotenent Dennis Gyllensporre, a apreciat, recent, cã militarii români au fãcut cu adevãrat diferența în cadul acestei misiuni, „pentru cã elicopterele reprezintã o capacitate esențialã a ei”, și cã i-au înlocuit cu succes pe militarii canadieni.
„Vã mulțumesc pentru tot ce ați realizat în acest an, pentru concentrarea asupra misiunii și numãrul mare de ore de zbor. Ați demonstrat cu adevãrat profesionalismul și angajamentul României”, a concluzionat comandantul MINUSMA.
***
România a sprijinit ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecția civililor și împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate. Detașamentul românesc, care a fost compus din aproximativ 120 de militari și patru elicoptere /pe rotație, a efectuat misiuni de evacuare medicalã MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe și materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aerianã și misiuni de observare.
Biroul presã