
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Conferința „A new Central Europe - 100 years since the creation of the first regional defense system”, la Buzãu
Manifestarea ºtiinþificã, care se desfãșoarã în perioada 21-23 septembrie, marcheazã împlinirea a 100 de ani de la crearea primului sistem regional de alianþe în Europa Centralã, un proces politic și diplomatic amplu ce a inclus doi piloni centrali - Alianța militarã româno-polonã și Mica Înțelegere.
La eveniment participã istorici militari, cercetãtori, reprezentanți ai mediului civil și militar din Austria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Republica Moldova, România și Serbia. Dezbaterile permit un dialog deschis privind semnificația anului 1921, fiind reliefate atât importanța cooperãrii militare regionale, cât și provocãrile majore de securitate care au marcat evoluția și dinamica de ansamblu a proiectului regional interbelic.
În mesajul de deschidere, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidențiat relevanța istoricã a momentului 1921 și rolul activ jucat de România în promovarea cooperãrii și în consolidarea apãrãrii regionale. În acest sens, a arãtat cã proiectul regional de acum 100 de ani, dincolo de deznodãmântul sãu, rãmâne un model de cooperare și sprijin reciproc, gândit sã oferã o soluție pentru gestionarea marilor probleme și dileme de securitate ale regiunii.
„Cooperarea regionalã, dialogul și strânsa alianțã cu democrațiile occidentale rãmân și astãzi, așa cum a fost și acum un secol, coordonate centrale care trebuie sã fundamenteze politica de securitate și apãrare naționalã și regionalã deopotrivã”, a spus secretarul de stat.
În deschiderea lucrãrilor au mai luat cuvântul Constantin Toma, primarul Municipiului Buzãu, generalul-maior Corneliu Postu, directorul Statului Major al Apãrãrii, Carmen-Sorina Rîjnoveanu, directorul Institutului pentru studii politice de apãrare și istorie militarã, și generalul-maior Dragoș Iacob, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzãu. Cu acest prilej, a fost transmis și un mesaj video din partea academicianului Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.
În cadrul reuniunii este prezentat proiectul editorial „România în sistemul regional de alianțe din perioada interbelicã” care include douã volume de culegeri de documente referitoare la relațiile româno-polone și la relațiile dintre România și Mica Înțelegere. Proiectul este rezultatul cooperãrii dintre Institutul pentru studii politice de apãrare și istorie militarã, Arhivele Diplomatice și Arhivele Militare Naționale Române.
De asemenea, în marja conferinței sunt vernisate trei expoziții organizate de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Apãrãrii din Polonia și de Muzeul Militar Naționale “Regele Ferdinand I”.
Biroul presã