Cu privire la speculațiile apãrute în spațiul public în legãturã cu așa-zise controverse legate de declarații pe care le-am fãcut, la sfârșitul sãptãmânii trecute, în legãturã cu Rusia și climatul de securitate european, doresc sã fac urmãtoarele precizãri:
Declarațiile în discuție au fost fãcute în contextul în care Federația Rusã a înaintat cãtre NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securitãții europene și euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adicã înaintea primului val de extindere al Alianței cãtre Europa Centralã și de Est.
Consider cã o astfel de cerere, prin care se dorește darea înapoi a istoriei, este deopotrivã nerealistã și absolut de neacceptat.
Vorbind despre istoria recentã a ultimelor decenii, am evocat discursul susținut recent de președintele Franței, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.
În cadrul acestui discurs, președintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spațiului euro-atlantic în domeniul securitãții și apãrãrii, precizând cã fundamentele securitãții continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreunã și nu fãrã sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaționare între state.
În acest context, parafrazându-l pe domnul președinte Macron, am afirmat și rãmân ferm de pãrerea cã nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizatã de Cortina de Fier și organizatã pe principiul sferelor de influențã, așa cum dorește, din pãcate, Federația Rusã. Dacã tot este sã învãțãm din lecțiile trecutului, atunci ar trebui sã ne amintim de primii ani de dupã cãderea comunismului când, împreunã cu și nu împotriva Rusiei, continentul european a pãșit într-o nouã erã. O erã în care toate țãrile europene respectã principiile dreptului internațional, fãrã utilizarea forței, a presiunilor și amenințãrilor, respectând dreptul fiecãrei țãri de a lua propriile decizii.
Vasile Dîncu,
Ministrul apãrãrii naționale
P.S.: Pentru o deplinã înțelegere a contextului declarațiilor mele, am atașat mai jos un fragment din transcrierea discursului la care m-am referit, împreunã cu traducerea în limba românã.
Înregistrarea video poate fi urmãritã aici (minutele 32:10 – 33:46).
Discursul Președintelui Franței, Emanuel Macron
Parlamentul European, 19 ianuarie 2022
-Fragment-
„L'Europe doit enfin construire un ordre de sécurité collective sur notre continent. La sécurité de notre continent nécessite un réarmement stratégique de notre Europe comme puissance de paix et d'équilibre, en particulier dans le dialogue avec la Russie. Ce dialogue, je le défends depuis plusieurs années. Il n'est pas une option parce que tout à la fois, notre histoire et notre géographie sont têtues. A la fois pour nous-mêmes comme pour la Russie, pour la sécurité dans notre continent qui est indivisible, nous avons besoin de ce dialogue. Nous devons, nous, Européens, poser collectivement nos propres exigences et nous mettre en mesure de les faire respecter. Un dialogue franc, exigeant face aux déstabilisations, aux ingérences, aux manipulations.
Ce qu'il nous faut bâtir, c'est un ordre européen fondé sur des principes et des règles auxquelles nous sommes rangés et que nous avons acté non pas contre ni sans, mais avec la Russie, il y a maintenant 30 ans. Et que je veux ici rappeler. Le rejet du recours à la force, à la menace, à la coercition, le choix libre pour les Etats de participer aux organisations, aux alliances, aux arrangements de sécurité de leur choix, l'inviolabilité des frontières, l'intégrité territoriale des Etats, le rejet des sphères d'influence. Ce dont je parle, ce sont les principes que nous, Européens, et que la Russie, avons signés il y a 30 ans.”
„Europa trebuie sã construiascã, în sfârșit, o ordine colectivã de securitate pe continentul nostru. Securitatea continentului nostru necesitã o reînarmare strategicã a Europei noastre ca putere a pãcii și echilibrului, în special în dialogul cu Rusia. Acest dialog îl apãr de câțiva ani. Nu este o opțiune pentru cã atât istoria, cât și geografia noastrã sunt încãpãțânate. Atât pentru noi, cât și pentru Rusia, pentru securitatea pe continentul nostru, care este indivizibil, avem nevoie de acest dialog. Noi, europenii, trebuie sã stabilim de comun acord care sunt exigențele noastre și sã acționãm pentru ca acestea sã fie respectate. Un dialog sincer, exigent pe care sã-l opunem destabilizãrii, interferențelor și manipulãrilor.
Ceea ce trebuie sã construim, este o ordine europeanã bazatã pe principii și reguli cu care suntem de acord, pe baza cãrora am acționat nu împotriva sau fãrã, ci împreunã cu Rusia, acum 30 de ani [subl. ns]. Și pe care vreau sã le amintesc aici. Respingerea utilizãrii forței, amenințarea, constrângerea, libera alegere a statelor de a participa la organizații sau alianțe, dreptul de a opta pentru aranjamente de securitate, inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorialã a statelor, respingerea sferelor de influențã. Vorbesc despre principiile pe care noi, europenii, și Rusia le-am semnat acum 30 de ani.”