Ministrul apãrãrii naționale, Vasile Dîncu, a participat marți, 17 mai, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apãrãrii din statele membre ale UE.
Tema principalã a reuniunii a vizat stadiul implementãrii Busolei Strategice, cu accent pe eficiența misiunilor și operațiilor derulate sub egida Politicii de Securitate și Apãrare Comunã (PSAC). De asemenea, în cadrul unui prânz de lucru, miniștrii apãrãrii au dezbãtut subiectul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Activitatea a debutat cu o scurtã sesiune dedicatã afacerilor curente, pe parcursul cãreia Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene a informat cu privire la problemele actuale, trecând în revistã o serie de evoluții recente.
În cadrul primei sesiuni de lucru, obiectivul discuțiilor a vizat generarea sprijinului pentru o serie de propuneri privind creșterea eficacitãții operațiilor ºi misiunilor PSAC, în condițiile în care evoluțiile recente, atât cele din Ucraina, dar și cele de pe continentul African, denotã cu claritate nevoia unei schimbãri pe palierul operațional al UE.
În context, ministrul român al apãrãrii a subliniat importanța flexibilitãții și adaptabilitãții mandatelor misiunilor, elemente-cheie pentru optimizarea eforturilor operaționale și îndeplinirea obiectivelor. De asemenea, a evidențiat relevanța sprijinului autoritãților locale din statele terțe pentru acțiunea externã a UE, acesta fiind esențial pentru succesul oricãrui demers operațional.
În cadrul unui prânz de lucru informal, miniștrii apãrãrii au dezbãtut evoluțiile situației de securitate din Ucraina, precum și demersurile de sprijin întreprinse de Uniunea Europeanã. La aceastã sesiune a participat, prin videoconferințã, ministrul ucrainean al apãrãrii, Oleksii Reznikov. În intervenția sa, ministrul apãrãrii naționale a reiterat sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei din primul moment al declanșãrii rãzboiului. Totodatã, a subliniat necesitatea continuãrii eforturilor derulate la nivelul UE în sprijinul Ucrainei, dar ºi a coordonãrii ºi menținerii unitãții transatlantice în rãspunsul ferm la agresiunea Rusiei. Nu în ultimul rând, ministrul Dîncu a atras atenția asupra faptului cã existã implicații regionale ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei și cã este nevoie sã continuãm sprijinul pentru statele din vecinãtatea esticã.
În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul apãrãrii naționale a participat la ședința Comitetului Director al Agenției Europene de Apãrare (EDA). Activitatea a debutat cu o scurtã sesiune în cadrul cãreia a fost agreatã modalitatea de operaționalizare a Centrului european pentru inovare în domeniul apãrãrii (Hub for EU Defence Innovation - HEDI). Totodatã, miniștrii apãrãrii din statele membre ale Uniunii Europene au discutat, pe baza datelor prezentate de Agenție, perspectivele privind intensificarea, în urmãtoarea perioadã, a acțiunilor dedicate acoperirii deficitelor de capabilitãți în domeniul apãrãrii la nivelul UE.
De asemenea, în marja reuniunii, ministrul apãrãrii naționale a avut o întrevedere cu omologul francez, fiind abordate subiecte de actualitate de pe agenda NATO, UE și referitoare la cooperarea bilateralã, cu accent pe mãsurile de consolidare a capacitãții de a apãrare a flancului estic al NATO.