Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Dragoș Ilinca

 


Comunicat nr. 488


România a preluat Președinția Comitetului Director al CENCOOP


În zilele de 20 și 21 octombrie a.c., o delegație condusă de domnul Ion Mircea Plângu, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a participat la Reuniunea Miniștrilor Apărării din țările membre CENCOOP (Cooperarea Națiunilor Central-Europene în Sprijinul Păcii), desfășurată la Zagreb, Croația. Cu acest prilej, România a preluat, pentru o perioadă de un an de zile, Președinția Comitetului Director al inițiativei regionale CENCOOP.

Inițiativa a fost lansată în anul 1998, în spiritul sistemului aranjamentelor forțelor ONU în așteptare. Statele fondatoare sunt: Austria, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. În anul 1999 inițiativa s-a extins pentru a include Elveția, iar în 2002 Croația a devenit cel mai nou membru. Cehia și Ucraina au statut de partener de informare.

Sub egida CENCOOP au loc activități precum reuniuni anuale ale miniștrilor apărării și șefilor de state majore, reuniuni ale Comitetului Director, reuniuni ale Grupului de Planificare și Coordonare, precum și reuniuni ale experților politico-militari și juridici.
Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare