Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Căpitan Florin POPOACĂ

 


Comunicat nr. 507


„Regele Ferdinand” – 6.000 de mile în cadrul operației „Active Endeavour”


Fregata „Regele Ferdinand” a finalizat o nouă misiune de patrulare în cadrul operației NATO „Active Endeavour”, care se desfășoară în Marea Mediterană. După ce, în perioada inițială, nava militară românească a acționat „la chemare”, aceasta a început să execute acțiuni de patrulare, în scopul prevenirii acțiunilor teroriste, traficului de persoane și combaterii contrabandei. Până acum nava a parcurs aproximativ 6.000 de mile marine.

Pe timpul uneia dintre misiunile de patrulare anterioare, fregata a fost surprinsă, în sud-estul Mării Mediterane, de o furtună foarte puternică, situație pe care militarii români au reușit să o depășească cu succes, lucru apreciat de colegii de misiune din alte state membre NATO participante la „Active Endeavour”.

În continuare, timp de câteva zile, se vor completa plinurile navei iar echipajul va rămâne în refacere, după care „Regele Ferdinand” va continua participarea la acțiunile de patrulare, alături de nave din compunerea grupului destinat executării operației „Active Endeavour”.

Fregata a plecat din țară pe 5 octombrie, după care a parcurs un program de pregătire în comun cu nave ale Forțelor Navale ale Turciei și o fregată italiană. „Regele Ferdinand” a intrat, începând cu 15 octombrie a.c., sub comanda operațională a NATO și va continua participarea la „Active Endeavour” până pe 15 decembrie 2005.

* * *
Pe 12 septembrie 2001, NATO a implementat prevederile Articolului 5 din cadrul Tratatului de la Washington DC ca urmare a atacurilor teroriste îndreptate împotriva Statelor Unite ale Americii. La solicitarea SUA, Alianța Nord-Atlantică a decis desfășurarea de elemente din compunerea Grupării Permanente a NATO din Marea Mediterană (STANAVFORMED). Operația "Active Endeavour" a început efectiv la data de 18.10.2001, iar obiectivele sale principale sunt descurajarea și dezorganizarea acțiunilor teroriste.

Concepția militară a NATO cu privire la apărarea împotriva terorismului prevede desfășurarea de acțiuni specifice. În acest sens, forța operațională "Active Endeavour" desfășoară acțiuni de supraveghere și control pe marile culoare de navigație din Marea Mediterană orientală. Recent Consiliul Alianței a decis extinderea zonei de desfășurare a operației la toată suprafața Mediteranei și obținerea sprijinului țărilor partenere, al țărilor mediteraneene și al altora prin participare activă.

Fregata „Regele Ferdinand” este prima din cele două fregate de tip 22 achiziționate de Forțele Navale Române din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Echipajul este compus din 19 ofițeri, 73 maiștri militari, un subofițer și 110 militari angajați pe bază de contract.

Nava are următoarele caracteristici: deplasament-4900 tdw, lungime-148,2 m, lățime-14,75 m, viteza maximă-30 Nd, pescaj maxim 4,6 m, număr punți-7, autonomie-4500 Mm, armament: tun super-rapid 76 mm Otto Melara, instalatii lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de luptă electronică, 9 sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce, patru Diesel generatoare a câte 1 MW la 450 V/60 Hz/3 faze, instalație de aer condiționat - funcționare permanentă, condiții de depozitare și refrigerare pentru provizii pentru a asigura o perioadă de navigație de 90 zile.Statul Major al Fortelor Navale