Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 26


Participarea NATO la operațiuni în Afganistan și Irak - subiectele zilei la Reuniunea Informală a Miniștrilor ApărăriiMiniștrii apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice au discutat astăzi aspecte ale participării NATO la operațiuni în Afganistan și Irak, a spus ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, la încheierea dezbaterilor din cadrul primei sesiuni de lucru a Reuniunii Informale care se desfășoară, joi și vineri, la Taormina, în Italia.

Atanasiu a precizat că miniștrii apărării au apreciat participarea, în premieră, a Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei (unde România contribuie cu 233 de militari) la misiuni în teatrele de operații și că, din luna aprilie a acestui an, militarii români vor prelua responsabilitățile pe aeroportul din Kabul. „Astfel, participarea noastră în Afganistan va fi substanțială și în anul 2006”, a declarat ministrul apărării.
În cadrul discuțiilor de la Taormina s-a făcut referire și la faptul că, în acest an, o parte dintre militarii participanți la operațiunea Enduring Freedom vor trece sub comanda NATO, la Forța de Asistență de Securitate (ISAF).

Privitor la situația din Irak, Atanasiu a spus că procesul de instruire a forțelor de securitate irakiene va continua astfel încât acestea să poată prelua misiunile militarilor din statelor membre NATO prezente în zonă. „Situația este mult mai bună decât în Afganistan și armata irakiană va fi mult mai repede gata să preia misiunile de acolo”, a concluzionat ministrul apărării.
Biroul de Presa al M.Ap.N.