Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 62


Concluzii ale primei zile a Reuniunii Informale a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene


„Suntem pregătiți să contribuim la dezvoltarea capacităților Uniunii Europene de a gestiona riscurile emergente din zonele de sud și de est ale continentului” a declarat ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, la încheierea dezbaterilor din prima zi a Reuniunii informale a miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, care se desfășoară la Innsbruck, Austria, în zilele de 6 și 7 martie a.c.

Ministrul român al apărării a opinat că demersurile vizând îmbunătățirea cooperării între statele membre ale Uniunii Europene, în cadrul operațiilor de gestionare a crizelor, vor contribui la creșterea coerenței răspunsului la acest tip de situații, Atanasiu reiterând necesitatea consolidării parteneriatului strategic UE-NATO în domeniul gestionării crizelor.

Referindu-se la operațiunile desfășurate de Uniunea Europeană, Teodor Atanasiu a subliniat că „România sprijină menținerea angajamentului UE în Bosnia și Herțegovina. Țara noastră va continua să fie o prezență activă în cadrul operațiunii ALTHEA. De altfel, contribuția României la această misiune a fost suplimentată”.

În ceea ce privește capacitățile militare europene, ministrul apărării naționale a arătat că partea română a definit oferta de forțe la dispoziția UE, care este armonizată cu pachetul pus la dispoziția NATO și care include capacități din toate categoriile de forțe ale armatei.

„În acest moment suntem angajați în dezvoltarea proiectului grupurilor tactice de luptă, demers care susține eforturile Uniunii de atingere a capacității operaționale finale - a declarat Teodor Atanasiu. În acest sens, a fost demarat și procesul de finalizare a cadrului juridic necesar pentru constituirea grupului de luptă eleno-bulgaro-româno-cipriot, care va fi pus la dispoziția UE în semestrul II al anului 2007”.

Ministrul apărării a apreciat, de asemenea, că „Strategia pentru Africa” a Uniunii Europene poate genera premisele dezvoltării economice și asigurării securității pe acest continent. „În acest context, - a spus Atanasiu - susținem planurile Uniunii pentru Africa și sprijinim cooperarea acesteia cu ONU și cu celelalte organizații implicate în acest proces”.

În cursul zilei de mâine, 7 martie a.c., domnul Teodor Atanasiu are programate întâlniri cu ministrul austriac al apărării, domnul Gûnther PLATTER și cu oficiali din cadrul Agenției Europene de Apărare.Biroul de Presa al M.Ap.N.