Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 78


Predare de tafet n Irak


Predarea-primirea misiunilor detaamentelor de geniu i de informaii i transferul de autoritate ctre Divizia Multinaional de Centru Sud (MND CS), n subordinea creia acioneaz militarii romni, au avut loc smbt, 11 martie a.c., n tabra de dislocare din Al Kut, localitate situat la aproximativ 170 km sud-est de Bagdad. Activitatea s-a desfurat n prezena ambasadorului rii noastre la Bagdad, Mihai Stuparu, a comandantului de divizie, generalul maior polonez Edward Gruszka, a comandanilor contingentelor naionale i a unor reprezentani ai armatei i poliiei irakiene din zon.

Documentele transferului de autoritate au fost semnate de generalul Gruszka, i de colonelul Constantin Ajitriei, din partea Comandamentului 2 Operaional.

Genitii care au preluat tafeta sunt comandai de maiorul Mircea Misceag i sunt integrai n Divizia multinaional mpreun cu uniti din Statele Unite ale Americii, Slovacia, Letonia, Armenia, Salvador, Mongolia i Kashastan. La timp scurt de la sosirea n teatrul de operaii, militarii romni s-au adaptat la condiiile climaterice, i la condiiile de via i activitate oferite de noua tabr de dislocare, situat ntr-o fost baz militar irakian.

Comandai de maiorul inginer Dan Cosma, militarii geniti care i-au ncheiat activitatea n Irak au ndeplinit, timp de ase luni, 169 de misiuni care au constat n: amenajri ale unor poligoane de tragere n folosul armatei irakiene i al Coaliiei, lucrri de amenajare i de protecie genistic a dou tabere de dislocare, extinderea unei platforme pentru elicoptere, realizarea unor posturi de observare la intersecia cilor de comunicaii, executarea de inspecii la poduri militare Mabey&Johnson, amenajarea de locaii pentru poliia irakian, alte misiuni n folosul populaiei locale.

Comandantul diviziei le-a mulumit militarilor romni din detaamentele de geniu i informaii care i-au ncheiat misiunea, oferindu-le diplome, n semn de apreciere „pentru serviciul extraordinar n sprijinul MND CS pe timpul operaiilor din Irak”. Generalul Gruszka a menionat c performanele profesionale de care au dat dovad militarii romni au contribuit la succesul misiunii Coaliiei de a asigura libertatea, sigurana i un mediu stabil poporului irakian. “Acest succes reflect imensul credit ctigat de noi ca militari, de unitatea din care facei parte, de MND CS i de ara dumneavoastr”, a spus comandantul diviziei.

Militarii romni au participat, n aceeai zi, la slujba de sfinire a capelei militare, oficiat de preotul militar al Batalionului 280 Infanterie, cpitanul Ionel Vrnceanu. Conform ofierului de relaii publice al contingentului romn din Irak, locotenent-colonel Sorin Bacil, capela este construit din lemn i a fost nlat de genitii care i-au ncheiat misiunea n Irak.

Biroul de Presa al M.Ap.N.