Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Căpitan comandor Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 91


Militari ai Forțelor Aeriene Române preiau comanda Aeroportului Internațional Kabul


Primii militari ai Forțelor Aeriene Române, care vor prelua, începând cu 1 aprilie a.c., comanda Aeroportului Internațional Kabul (KAIA), pleacă în această seară în Afganistan de la Baza 90 Transport Aerian, la bordul unui avion C 130 Hercules.

Un număr de 39 de militari vor lua în primire, de la contingentul elen, conducerea aeroportului afgan, încadrând funcții din structura administrativă și din cea de comandă ale aeroportului. Detașamentul românesc își va desfășura activitatea în cadrul Forței de Asistență de Securitate din Afganistan, ISAF, aflată sub comanda operațională a NATO.

Principalele misiuni pe care militarii români le vor îndeplini, timp de patru luni, sunt conducerea aeroportului, coordonarea operațiilor aeriene zilnice, controlul decolărilor, aterizărilor și monitorizarea traficului aerian din zonă. De asemenea, militarii români vor analiza și prognoza condițiile meteorologice pentru asigurarea securității zborurilor, vor menține aparatura de comunicații în parametrii funcționali și vor asigura sprijinul logistic al operațiunilor de pe aeroport.

Cel de-al doilea eșalon de militari români va pleca spre Afganistan duminică, 26 martie.

Jurnaliștii care doresc sa asiste la plecarea primului detașament sunt așteptați astăzi, 21 martie a.c., la Baza 90 Transport Aerian, începând cu orele 20.45. Persoană de contact, pentru acces: locotenent-comandor Mihai Albu, telefon: 0722 -734.412.


Statul Major al Fortelor Aeriene