Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Marian Gavrila

 


Comunicat nr. 109


Fregata “MĂRĂȘEȘTI”- la activarea din aprilie a BLACKSEAFOR


În perioada 7 – 25 aprilie a.c., în Marea Neagră, se desfășoară o nouă fază a celei de a cincea activări a Grupului de Cooperare Navală în Marea Neagră – BLACKSEAFOR, la care Forțele Navale Române sunt reprezentate de fregata „Mărășești”.

Gruparea BLACKSEAFOR este concepută ca o forță care acționează “la chemare” și este activată anual pentru a desfășura exerciții navale în comun. Forțele Navale Române au preluat, în august anul trecut, comanda acestei grupări pe o perioadă de un an, comandantul grupării navale fiind comandorul Alexandru Mîrșu, iar comanda operațională a BLACKSEAFOR fiind asigurată de către comandorul Romulus Hâldan.

Fregata MĂRĂȘEȘTI, ca navă comandant a grupării, și nave militare din Bulgaria, Georgia, Federația Rusă, Turcia și Ucraina vor participa la exerciții navale complexe. Acestea vor viza, potrivit unor scenarii fictive, apărarea împotriva atacurilor aeriene și ale navelor de suprafață, lupta împotriva minelor, inspecții de nave, supravegherea, recunoașterea și raportarea situației navale, interogarea navelor comerciale în vederea identificării acestora, precum și misiuni de interdicție maritimă, de căutare și salvare pe mare.

Programul activării mai cuprinde vizite în porturile: Novoozerne (Ucraina), Batumi (Georgia), Novorossisk (Federația Rusă), locații în care se vor face cunoscute publicului obiectivele BLACKSEAFOR. Astfel, pe timpul staționării în porturile menționate, se vor desfășura activități demonstrative, întâlniri cu oficialități militare și civile, conferințe de presă, activități sociale și vizite la bordul navelor.

Fregata “Mărășești”, comandată de comandorul Adrian Iordache și având la bord un efectiv de 228 militari, va ridica ancora joi, 6 aprilie, din Portul Militar Constanța.
*********************************
Jurnaliștii interesați să participe la ceremonia plecării navei, vor fi așteptați joi, 6 aprilie a.c., între orele 9.20 și 9.40, la Dana militară a Portului Constanța.

Informații suplimentare referitoare la Grupul de Cooperare Navală în Marea Neagră, BLACKSEAFOR, pot fi obținute vizitând pagina de Internet a Forțelor Navale, pe adresa www.fortele-navale.ro.Statul Major al Fortelor Navale