Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Renato Nadolu

 


Comunicat nr. 142


Manifestări de amploare prilejuite de Ziua Forțelor Terestre Române


Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință (23 aprilie) este înscrisă în calendarul ostășesc ca zi a Forțelor Terestre, categoria de forțe ale Armatei României care cuprinde aproximativ 2/3 din efectivele acesteia.

Vineri, 28 aprilie a.c., în garnizoane și unități militare aparținând Forțelor Terestre vor avea loc manifestări dedicate evenimentului, la care au fost invitate personalități ale vieții militare și politice, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război, tineri interesați de cariera militară.

În București, activitățile vor debuta cu ceremoniale de depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Infanteriei (ora 9.00, în Parcul Kisseleff), Monumentul Artileriei (ora 10.00, la intersecția B-dului Eroilor cu B-dul Eroilor Sanitari) și la Monumentul Geniului (ora 10.00, la intersecția B-dului Iuliu Maniu cu B-dul Geniului).

Între orele 10.30 și 12.00, în Parcul Izvor, vor avea loc exerciții demonstrative de autoapărare, parașutări de trupe, prezentare de tehnică, armament și echipamente aflate în dotarea Forțelor Terestre, activități de informare a publicului în legătură cu cariera militară și un concert de fanfară.

Între 11.00 și 12.30, la Cercul Militar Național, (str. Constantin Mille, nr. 1, Sector 1) și în apropierea sediului Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT, zona Complex Orizont), vor fi difuzate filme cu activități ale militarilor Forțelor Terestre Române, se vor prezenta exerciții demonstrative de instrucție de front, cu carabina, vor avea loc activități de informare–recrutare și concerte susținute de muzici militare. În același interval orar, un detașament al Regimentului 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul” va defila pe itinerarul B–dul Vasile Milea, B-dul Drumul Taberei, Complexul Favorit, B-dul Drumul Taberei, sediul S.M.F.T.

Retragerea cu torțe a militarilor Regimentului 30 Gardă va avea loc între orele 21.00 și 22.00, pe itinerarul: S.M.F.T., Str. Răzoare, Șos. Panduri, B-dul Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea.

Ceremonii de depuneri de coroane de flori, exerciții militare demonstrative, expoziții și concursuri dedicate Zilei Forțelor Terestre Române vor mai avea loc și la Focșani, Cluj, Iași, Bistrița, Brașov, Pitești și Sibiu.


* * *
Joi, 27 aprilie, între orele 10.00 și 12.30, în Parcul Izvor va avea loc antrenamentul în vederea desfășurării activităților de vineri. Cu acest prilej, circa 40 de parașutiști vor face salturi de antrenament, iar patru aeronave militare, aparținând Forțelor Aeriene, vor survola Capitala.

Informații suplimentare pot fi obținute de la Compartimentul de Relații Publice al Statului Major al Forțelor Terestre, telefon 021- 313.72.46.
Compartimentul Relatii Publice al S.M.F.T.