Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 301


Batalionul HUMINT la 5 ani de la înființare


Astăzi, 31 iulie, a.c., militarii Batalionului HUMINT de la Buzău, primul batalion de acest tip din Armata României, au aniversat împlinirea a 5 ani de la înființare.

Cu acest prilej, președintele României, Traian Băsescu, i-a înmânat comandantului Batalionului, colonelul Lucian Foca, Drapelul de luptă al unității, în prezența șefului Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan. Drapelul a fost acordat unității prin Decretul prezidențial nr. 1012, din 25 iulie 2006.

În prezent, peste 200 de militari din acest batalion se află în misiuni în teatrele de operații. Astfel, în Afganistan și Irak, militarii HUMINT fac parte din detașamente speciale și celule de conducere a informațiilor, iar, în Balcani, din detașamente speciale în Kosovo și Bosnia. Rezultatele obținute de militarii acestui batalion au făcut ca aliații și partenerii României să solicite participarea lor în cadrul comandamentelor și a Forței de răspuns NATO, precum și în cadrul operațiunii Uniunii Europene din Bosnia.

Batalionul îndeplinește diverse misiuni, cum ar fi procurarea de date și informații de interes din surse umane în vederea identificării riscurilor și amenințărilor la adresa securității trupelor dislocate în teatrele de operații, asigurarea protecției structurilor militare dislocate în teatre prin furnizarea de informații utile comandanților, participarea cu structuri independente la acțiunile militare ale forțelor proprii.

Pe parcursul misiunilor executate, trei militari din acest batalion - sublocotenenții post-mortem Iosif Silviu Fogorași, Mihail Anton Samuilă și Narcis Șonei au căzut la datorie.Biroul de Presă