Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 306


Funeraliile locotenent-colonelului Ștefan Bălan, comandantul Batalionului 280 Infanterie, și ale soției sale


Astăzi, 1 august, la Focșani au avut loc funeraliile comandantului Batalionului 280 Infanterie, locotenent-colonelul Ștefan Bălan, și ale soției sale, Maricica Bălan.

La ceremonia religioasă au fost prezenți, alături de familia îndoliată, ministrul apărării, Teodor Atanasiu, secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Armamente, Ioan Ion, șeful Statului Major General, generalul dr. Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul locotenent Sorin Ioan, militarii unității pe care a comandat-o, reprezentanți ai batalioanelor care au îndeplinit misiuni în teatrele de operații, colegi și prieteni, membri ai autorităților centrale și locale, un numeros public.

“Dispariția prematură a lui Ștefan Bălan a adus multe lacrimi la Focșani. Pentru foștii săi camarazi a fost un exemplu în toate. Demnitatea, sinceritatea, corectitudinea, camaraderia, erau doar câteva dintre calitățile cu care era înzestrat comandantul Batalionului 280 Infanterie. Colegilor și camarazilor săi nu le rămâne decât să-i continue munca, pentru că doar așa îl vor regăsi”, a afirmat Teodor Atanasiu în mesajul rostit cu acest prilej. “În cele șase luni petrecute în Irak, militarii pe care i-a condus au ajutat mii de oameni, au executat peste 1.500 de misiuni și au parcurs aproape 400.000 de kilometri. Comandantul Bălan nu s-a putut ajuta însă pe sine și pe soția sa la numai 30 de kilometri de casă, pe care nu a mai apucat să o vadă”, a adăugat ministrul apărării. Atanasiu a mai spus că prin soții Bălan au plecat din comunitatea Focșaniului doi dintre cei care îi făceau cinste și care meritau respectul locuitorilor orașului.

În numele Statului Major General și al său personal, generalul Bădălan a adus, la rândul său, un ultim omagiu lui Ștefan și Maricicăi Bălan. “Ștefan Bălan a fost un militar de excepție, comandantul Batalionului 280 Infanterie, cel care a pregătit și condus acest batalion într-o misiune foarte dificilă. Astăzi nu am putut să parcurgem apelul solem pentru că nu a avut cine să dea raportul” a spus generalul Bădălan. El a adăugat că, probabil, “așa este dat, ca cei mai buni dintre noi să plece primii, pentru a crește Armata lui Dumnezeu. Astăzi fac acest lucru Ștefan și Maricica”. De asemenea, șeful Statului Major General a asigurat familiile îndoliate că va face tot ce este omenește posibil pentru a avea grijă de Irina Bălan, fiica lui Ștefan și a Maricicăi, “așa cum părinții ei și-ar fi dorit să o poată face”.

Locotenent-colonelul Ștefan Bălan și soția sa au fost conduși pe ultimul drum la Cimitirul Nordic din Focșani unde, după intonarea imnului de stat al României, garda de onoare le-a prezentat onorul și a executat trei salve cu armamentul de infanterie. La finalul ceremonialului drapelul tricolor al României a fost înmânat părinților lui Ștefan Bălan.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării