Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 306


Funeraliile locotenent-colonelului tefan Blan, comandantul Batalionului 280 Infanterie, i ale soiei sale


Astzi, 1 august, la Focani au avut loc funeraliile comandantului Batalionului 280 Infanterie, locotenent-colonelul tefan Blan, i ale soiei sale, Maricica Blan.

La ceremonia religioas au fost prezeni, alturi de familia ndoliat, ministrul aprrii, Teodor Atanasiu, secretarul de stat i ef al Departamentului pentru Armamente, Ioan Ion, eful Statului Major General, generalul dr. Eugen Bdlan, eful Statului Major al Forelor Terestre, generalul locotenent Sorin Ioan, militarii unitii pe care a comandat-o, reprezentani ai batalioanelor care au ndeplinit misiuni n teatrele de operaii, colegi i prieteni, membri ai autoritilor centrale i locale, un numeros public.

“Dispariia prematur a lui tefan Blan a adus multe lacrimi la Focani. Pentru fotii si camarazi a fost un exemplu n toate. Demnitatea, sinceritatea, corectitudinea, camaraderia, erau doar cteva dintre calitile cu care era nzestrat comandantul Batalionului 280 Infanterie. Colegilor i camarazilor si nu le rmne dect s-i continue munca, pentru c doar aa l vor regsi”, a afirmat Teodor Atanasiu n mesajul rostit cu acest prilej. “n cele ase luni petrecute n Irak, militarii pe care i-a condus au ajutat mii de oameni, au executat peste 1.500 de misiuni i au parcurs aproape 400.000 de kilometri. Comandantul Blan nu s-a putut ajuta ns pe sine i pe soia sa la numai 30 de kilometri de cas, pe care nu a mai apucat s o vad”, a adugat ministrul aprrii. Atanasiu a mai spus c prin soii Blan au plecat din comunitatea Focaniului doi dintre cei care i fceau cinste i care meritau respectul locuitorilor oraului.

n numele Statului Major General i al su personal, generalul Bdlan a adus, la rndul su, un ultim omagiu lui tefan i Maricici Blan. “tefan Blan a fost un militar de excepie, comandantul Batalionului 280 Infanterie, cel care a pregtit i condus acest batalion ntr-o misiune foarte dificil. Astzi nu am putut s parcurgem apelul solem pentru c nu a avut cine s dea raportul” a spus generalul Bdlan. El a adugat c, probabil, “aa este dat, ca cei mai buni dintre noi s plece primii, pentru a crete Armata lui Dumnezeu. Astzi fac acest lucru tefan i Maricica”. De asemenea, eful Statului Major General a asigurat familiile ndoliate c va face tot ce este omenete posibil pentru a avea grij de Irina Blan, fiica lui tefan i a Maricici, “aa cum prinii ei i-ar fi dorit s o poat face”.

Locotenent-colonelul tefan Blan i soia sa au fost condui pe ultimul drum la Cimitirul Nordic din Focani unde, dup intonarea imnului de stat al Romniei, garda de onoare le-a prezentat onorul i a executat trei salve cu armamentul de infanterie. La finalul ceremonialului drapelul tricolor al Romniei a fost nmnat prinilor lui tefan Blan.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii