Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 315


Rezerviti NATO nva limbi strine la Predeal


Un numr de 55 ofieri n rezerv din state membre ale Confederaiei Internaionale a Ofierilor n Rezerv (CIOR) particip la cursurile de limbi strine (englez i francez) care se desfoar, n perioada 7-18 august a.c., la Centrul de Pregtire Montan "BUCEGI", din Predeal. Cursurile sunt organizate de Academia de Limbi Strine, din cadrul CIOR, i sunt predate de instructori americani, britanici, canadieni i francezi, fiind centrate ndeosebi pe studiul unor tematici militare.

CIOR este o organizaie non-guvernamental, care a fost nfiinat n anul 1948 i a fost recunoscut oficial de NATO n 1976, ca instituie menit s contribuie la mbuntirea capacitii de aciune a rezervitilor forelor armate din statele membre ale Alianei Nord-Atlantice. n rndul asociaiilor naionale de rezerviti sunt cuprini aproximativ 800.000 foti militari din ri NATO.

n afar de Academia de Limbi Strine, n cadrul CIOR funcioneaz comisii cum sunt: de Aprare i Securitate, pentru Tinerii Ofieri, pentru Cooperarea Civil-Militar (CIMIC), pentru Competiii Militar-Sportive. De asemenea, cursurile colii NATO-SHAPE de la Oberammergau, Germania, sunt deschise i ofierilor n rezerv.

CIOR organizeaz anual un congres, o conferin intermediar, seminarii, concursuri de tragere cu armamentul de infanterie, concursuri de pentatlon i cursuri de limbi strine.

ntre cei 55 studeni care particip la cursurile de la Predeal se afl 14 membri ai Asociaiei Ofierilor n Rezerv din Romnia, precum i foti militari din zece state membre NATO i patru semnatare ale Programului de Parteneriat pentru Pace.

Asociaia Ofierilor n Rezerv din Romnia, afiliat la Uniunea Naional a Cadrelor Militare n Rezerv i Retragere din Romnia, a fost primit cu drepturi depline n CIOR, ncepnd din anul 2004.

Vineri, 11 august, ncepnd cu ora 15.00, rezervitii vor primi, la Centrul de Pregtire Montan "BUCEGI", din Predeal, vizita unor oficialiti militare i civile din cadrul Ministerului romn al Aprrii. Jurnalitii interesai vor avea posibilitatea, de asemenea, s viziteze spaiile n care se desfoar activitatea i s discute cu rezervitii i cu directorul Academiei de Limbi Strine a CIOR, locotenent-colonelul n rezerv Michael Deibert, din S.U.A.

Alte relaii n legtur cu aceast activitate poate oferi colonelul n rezerv Nicolae Pscu, telefon mobil 0726.69.43.06, e-mail: pascutniculae@gmail.com., pascutniculae@yahoo.com.Biroul de Presa al Ministerului Apararii