Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 315


Rezerviști NATO învață limbi străine la Predeal


Un număr de 55 ofițeri în rezervă din state membre ale Confederației Internaționale a Ofițerilor în Rezervă (CIOR) participă la cursurile de limbi străine (engleză și franceză) care se desfășoară, în perioada 7-18 august a.c., la Centrul de Pregătire Montană "BUCEGI", din Predeal. Cursurile sunt organizate de Academia de Limbi Străine, din cadrul CIOR, și sunt predate de instructori americani, britanici, canadieni și francezi, fiind centrate îndeosebi pe studiul unor tematici militare.

CIOR este o organizație non-guvernamentală, care a fost înființată în anul 1948 și a fost recunoscută oficial de NATO în 1976, ca instituție menită să contribuie la îmbunătățirea capacității de acțiune a rezerviștilor forțelor armate din statele membre ale Alianței Nord-Atlantice. În rândul asociațiilor naționale de rezerviști sunt cuprinși aproximativ 800.000 foști militari din țări NATO.

În afară de Academia de Limbi Străine, în cadrul CIOR funcționează comisii cum sunt: de Apărare și Securitate, pentru Tinerii Ofițeri, pentru Cooperarea Civil-Militară (CIMIC), pentru Competiții Militar-Sportive. De asemenea, cursurile Școlii NATO-SHAPE de la Oberammergau, Germania, sunt deschise și ofițerilor în rezervă.

CIOR organizează anual un congres, o conferință intermediară, seminarii, concursuri de tragere cu armamentul de infanterie, concursuri de pentatlon și cursuri de limbi străine.

Între cei 55 studenți care participă la cursurile de la Predeal se află 14 membri ai Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, precum și foști militari din zece state membre NATO și patru semnatare ale Programului de Parteneriat pentru Pace.

Asociația Ofițerilor în Rezervă din România, afiliată la Uniunea Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din România, a fost primită cu drepturi depline în CIOR, începând din anul 2004.

Vineri, 11 august, începând cu ora 15.00, rezerviștii vor primi, la Centrul de Pregătire Montană "BUCEGI", din Predeal, vizita unor oficialități militare și civile din cadrul Ministerului român al Apărării. Jurnaliștii interesați vor avea posibilitatea, de asemenea, să viziteze spațiile în care se desfășoară activitatea și să discute cu rezerviștii și cu directorul Academiei de Limbi Străine a CIOR, locotenent-colonelul în rezervă Michael Deibert, din S.U.A.

Alte relații în legătură cu această activitate poate oferi colonelul în rezervă Nicolae Păscuț, telefon mobil 0726.69.43.06, e-mail: pascutniculae@gmail.com., pascutniculae@yahoo.com.Biroul de Presa al Ministerului Apararii