Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: căpitan Lucian Neacșu

 


Comunicat nr. 316


„Mircea” revine din marșul de instrucție din Marea Neagră


După ce a parcurs 2.000 de mile marine într-un marș de instrucție în Marea Neagră, nava școală "Mircea" va acosta la dana militară a portului Constanța, joi, 10 august a.c., ora 11.00.

Pe timpul marșului, care a durat o lună de zile, la bordul navei s-au instruit aproximativ 100 de studenți de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" și elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu". Ei și-au completat cunoștințele teoretice și și-au perfecționat deprinderile practice marinărești în condiții reale. Alături de studenții și elevii români, la bord au fost ambarcați și doi studenți turci.

Programul de instruire s-a finalizat cu un examen practic, care a constituit, în același timp, și un test pentru echipajul navei.

Prezența velierului românesc a fost evidențiată în toate porturile de escală: Novorossisk, Sevastopol, Odessa, Samsun și Varna. Vizitele reciproce între comanda navei și autoritațile civile și militare locale, precum și participarea studenților români la activități culturale și sportive organizate de gazde au oferit un bun prilej de promovare a valorilor Forțelor Navale Române. Pe timpul staționărilor, "Mircea" a primit vizita a peste 3.000 de persoane care au apreciat calitățile navei, pregătirea profesională a echipajului și ospitalitatea personalului de la bord.

Accesul publicului și al reprezentanților mass-media la festivitatea prilejuită de acostarea navei care va avea loc joi, 10 august, se va face începând cu orele 10.30, pe la intrarea in portul militar.

* * *

La 17 mai 1939 a sosit în țară și a intrat în serviciul Marinei Militare nava-școală "Mircea", velier de tip bark (nava cu trei arbori), construit în anii 1938-1939 la Șantierul Naval "Blohm und Woss" din Hamburg.
Nava a fost botezată "Mircea" ca și înaintașul sau "Bricul Mircea" (1882-1944), pentru a purta cu cinste pe mări și oceane tricolorul românesc și numele marelui domnitor Mircea cel Bătrân, "întregitorul Țării Românești până la Marea cea mare".
După reparațiile capitale și modernizările efectuate în anul 1966 la același șantier naval unde a fost construită și, între anii 1994-2002, la Șantierul Naval Brăila, a devenit nava cea mai modernă dintre "surorile" ei ("Eagle" - SUA, "Gorch Foch" - Germania, "Tovarisch" - Rusia, "Sagres I" - Portugalia).
În ultimii ani, „Mircea” a participat la competiția nautică "Tall Ships Challenge 2004", desfășurată în largul coastei de est a Americii de Nord, la Festivalul Maritim International "Marmaris 2005”, precum și la competiția nautică „Tall Ships Race 2005” desfășurată în Marea Nordului.Statul Major al Fortelor Navale