Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.cdor. Ion Burghișan

 


Comunicat nr. 332


Corveta “CONTRAAMIRAL EUSTAȚIU SEBASTIAN” se întoarce de la activarea BLACKSEAFOR


Corveta “Contraamiral Eustațiu Sebastian”, care a participat în această lună la activarea Grupării Navale BLACKSEAFOR, va sosi din misiune vineri, 25 august, ora 8.00, în Portul Militar Mangalia.

Pe timpul misiunii, corveta românească, comandată de căpitan-comandorul Constantin Olteanu, a desfășurat diverse activități în cadrul grupării în porturile Novorossiysk (Federația Rusă), Sevastopol (Ucraina) și Batumi (Georgia).

Navele au executat în apele Mării Negre exerciții de luptă antiaeriană și împotriva navelor de suprafață, manevre și evoluții conform procedurilor NATO/PfP, exerciții de comunicații, căutare și salvare, vitalitatea navelor, control la bord, schimb de informații în format digital și exerciții de luptă împotriva minelor.

Pe data de 5 august, România a predat Rusiei, conform protocolului de funcționare a BLACKSEAFOR, comanda tactică a grupării.

Pe parcursul celor două activări din timpul mandatului românesc (august 2005, aprilie 2006), Gruparea navală a fost comandată de către comandorul Alexandru Mîrșu.

Scopul BLACKSEAFOR este de a contribui la întărirea prieteniei, a bunelor relații și încrederii între statele riverane Mării Negre, la creșterea stabilității și consolidarea păcii în regiune, precum și la îmbunătățirea interoperabilității între Forțele Navale participante.

Prima activare a Grupării Navale BLACKSEAFOR a avut loc în anul 2001. Anual, comanda Grupării este preluată succesiv de fiecare țară participantă, în ordine alfabetică. Pe parcursul unui mandat, navele vizitează câte un port din fiecare țară riverană Mării Negre.

În prima parte a anului viitor activitățile BLACKSEAFOR vor avea loc în porturi din Turcia, Bulgaria și România.

Jurnaliștii interesați să participe la activitatea de vineri, din Portul Militar Mangalia, vor fi așteptați la poarta Divizionului de Corvete, începând cu ora 7.30.

* * *

Corveta “Contraamiral Eustațiu Sebastian” face parte din clasa „Tetal”, are lungimea maximă de 92,3 m, lățimea de 11,4 m și pescajul de 3,16 m. Echipajul este alcătuit din 103 marinari, dintre care 17 ofițeri, 37 maiștri militari, un subofițer și 48 militari angajați pe bază de contract.
Compartimentul de relații publice