Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Florin Jipa

 


Comunicat nr. 333


Geniștii români din Irak - la final de misiune


Astăzi, 23 august, în tabăra din Al Kut, a avut loc ceremonialul militar prilejuit de încheierea misiunii detașamentului de geniu “Irak VI”, la activitate fiind prezenți generali și ofițeri de la Comandamentului 2 Operațional Întrunit, din Buzău, de la comandamentul Diviziei Multinaționale Centru-Sud/Irak (MND-CS), precum și comandanții detașamentelor din Armenia, Kazahstan, Polonia, Salvador, Statele Unite ale Americii și Ucraina.

În cadrul ceremonialului, reprezentantul MND-CS, generalul de brigadă polonez Grzegorz Buszka, le-a mulțumit geniștilor români pentru modul în care și-au îndeplinit misiunile încredințate și le-a oferit diplome și plachete în amintirea participării la misiunea „Antica Babilonia”.

Detașamentul român de geniu și-a început misiunea în Irak în luna iulie 2003, cu un efectiv de 149 de militari. Aceștia au fost integrați în MND-CS și dislocați succesiv în tabere de lângă Al Hillah și Ad Diwaniyah. La începutul anului 2006 numărul geniștilor a fost redus la 83, aceștia fiind redislocați în campul situat în localitatea Al Kut, din provincia Wasit.

Geniștii români au îndeplinit misiuni de construcție și reparare de drumuri, amenajare de platforme pentru elicoptere, întreținere a unor poduri care asigură legătura între diferite localitați irakiene, construcție de elemente genistice pentru creșterea gradului de protecție a forțelor în campurile de dislocare, precum și misiuni genistice în folosul armatei irakiene.

Pe parcursul celor trei ani, au participat la misiunea din Irak aproximativ 830 geniști, în cadrul a șase detașamente. Comandați de locotenent-colonelul Gheorghe Soare, maiorii Paul Nuțulescu, Adrian Iloiu, Florentin Cucu, Dan Cosma și Mircea Misceac, militarii geniști au contribuit, alături de forțele coaliției, la efortul multinațional de consolidare a securității și democrației din această țară.Biroul de Presă al Ministerului Apărării