Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.cdor. Mugurel PASCU, 0743335677

 


Comunicat nr. 340


“Regina Maria” pleacă în misiune în Marea Mediterană


Fregata “Regina Maria” va participa, în perioada septembrie-noiembrie a.c., la operația NATO „Active Endeavour”, care se desfășoară în Marea Mediterană. Aflată sub comanda comandorului Costel Tătaru, nava va desfășura inițial, în vederea pregătirii misiunii, un antrenament comun cu nave ale Forțelor Navale ale Turciei.

Aceasta este cea de a doua participare a Forțelor Navale Române la operația „Active Endeavour”, la cea dintâi, fregata „Regele Ferdinand” fiind prezentă timp de două luni, în toamna anului trecut.

Joi, 31 august a.c., începând cu ora 10.00, în Portul Militar Constanța va avea loc ceremonialul prilejuit de plecarea în misiune a fregatei “Regina Maria”. Au fost invitați reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării, ai autorităților centrale și locale, ai clerului, ai unor organizații non-guvernamentale, precum și membri ai familiilor echipajului.

Jurnaliștii interesați să participe la acest eveniment vor fi așteptați joi, 31 august a.c., între orele 9.15 - 9.50, la intrarea în Portul Militar Constanța.

* * *

"Active Endeavour" este o operație inițiată de Alianța Nord-Atlantică la data de 18.10.2001 pentru a descuraja și dezorganiza acțiunile teroriste. Concepția militară a NATO cu privire la apărarea împotriva terorismului prevede desfășurarea de acțiuni specifice. În acest sens, forța operațională "Active Endeavour" desfășoară acțiuni de supraveghere și control pe marile culoare de navigație din Marea Mediterană.

Echipajul fregatei „Regina Maria” are în compunere 203 membri. Nava are următoarele caracteristici: deplasament - 4900 tdw, lungime - 148,2 m, lățime - 14,75 m, viteza maximă - 30 de noduri, pescaj maxim 4,6 m, șapte punți, autonomie - 4500 mile marine. Fregata are în dotare: un tun super-rapid calibrul 76 mm Otto Melara, instalatii lansare torpile, sistem de comandă asistat de calculator, instalații de bruiaj pasiv TERMA, sisteme de luptă electronică, nouă sisteme radar. Sistemul de propulsie este compus din patru turbine Rolls-Royce. Nava este prevăzută cu patru generatoare Diesel a câte 1 MW și instalație de aer condiționat cu funcționare permanentă, iar la bord există condiții de depozitare și refrigerare a proviziilor pentru o perioadă de navigație de 90 zile.Statul Major al Fortelor Navale