Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 374


Delegaie a Ministerului romn al Aprrii, n Albania


„Brigada Multinaional din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) a realizat nivelul de maturitate cerut de participarea la misiuni internaionale”, a menionat secretarul de stat Corneliu Dobrioiu n cadrul lucrrilor reuniunii minitrilor aprrii din rile membre SEDM, desfurat la Tirana, Albania, n zilele de 26 i 27 septembrie 2006. “Dislocarea SEEBRIG n Afganistan reprezint nc o dovad a faptului c statele din Europa de Sud-Est pot coopera eficient n materializarea unor interese comune, fiind furnizoare nete de securitate”, a adugat Dobrioiu.

n context, a fost reiterat hotrrea Romniei de a participa activ n cadrul iniiativei i de a oferi sprijin tuturor acelor ri care doresc s se integreze n structurile euro-atlantice, pornind de la premisa c SEDM reprezint un exerciiu indispensabil al bunei cooperri pentru asigurarea i meninerea stabilitii i securitii regionale.

n cadrul reuniunii s-a aprobat primirea la procesul SEDM, cu statut de observator, a patru noi membri: Bosnia-Heregovina, Georgia, Muntenegru i Serbia. De asemenea, minitrii aprrii din Sud-Estul Europei au felicitat Romnia i Bulgaria pentru aderarea la Uniunea European ncepnd cu 1 ianuarie 2007.

Secretarul de stat Dobrioiu a adresat delegaiei italiene condoleane pentru decesul militarului ISAF czut la datorie ca urmare a atentatului comis ieri mpotriva unui convoi NATO n capitala afgan Kabul.

Iniiativa SEDM a fost lansat n martie 1996, avnd drept obiective promovarea cooperrii regionale i a relaiilor de bun vecintate, dezvoltarea capacitilor defensive i a cooperrii prin eforturi colective i facilitarea proceselor de integrare n instituiile euro-atlantice. Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republic Iugoslav a Macedoniei, Romnia, Ucraina (din decembrie 2005) i Turcia. La consultrile politice i militare particip, cu statut de observator, Croaia, Slovenia i SUA.

Preedinia Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Minitrilor Aprrii din Sud-estul Europei i a Comitetului Politico-Militar Director, precum i comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotaie, de fiecare dintre rile semnatare. Din iulie 2005, preedinia politico-militar a SEDM este deinut de Albania, iar comanda militar a SEEBRIG, de Bulgaria. ncepnd din vara anului 2003, comandamentul SEEBRIG se afl, pentru patru ani, la Constana.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii