Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col.Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 380


Reuniunea Informală a Miniștrilor Apărării din țările membre ale Uniunii Europene


Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare și planificare din Ministerul Apărării, Corneliu Dobrițoiu, a participat, în zilele de 2 și 3 octombrie a.c., la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din țările membre ale Uniunii Europene, care s-a desfășurat în localitatea Levi, din Finlanda.

În prima zi a Reuniunii, au fost discutate aspecte privind operațiunile de managementul crizelor și evoluția situației din Balcanii de Vest (cu accente pe misiunea Uniunii Europene din Bosnia-Herțegovina) și a celei din Sudan.

Referitor la Balcanii de Vest, se consideră necesare continuarea și coordonarea prezenței internaționale, astfel încât să poată fi urmărite desfășurările politice din regiune, iar activitățile să fie planificate funcție de evaluarea acestor evoluții. Misiunea ALTHEA din Bosnia-Hertegovina a inregistrat succese, alegerile recente reprezentând un pas inainte pe calea reformelor. Potrivit participanților, procesele din Balcanii de Vest vor fi influențate de soluțiile in dosarul Kosovo.

Situația de securitate și umanitară din Sudan se află, în continuare, la parametri critici, impunându-se consolidarea capabilităților operaționale ale Uniunii Europene. Comunitatea internațională își va intensifica eforturile pentru a convinge autoritățile de la Khartum să accepte implementarea Rezoluției UNSCR 1706, document care prevede tranziția către o operațiune ONU, începând cu 1 ianuarie 2007.

Atingerea capacității operaționale depline a Grupurilor tactice de luptă rămâne o prioritate a Uniunii, pentru dezvoltarea acestor capabilități vor fi luate în calcul necesitățile de mobilitate și de dislocare rapidă. În cadrul lucrărilor, s-a luat notă de faptul că, la 1 iulie 2007, va fi operaționalizat Grupul tactic de luptă Grecia/România/Bulgaria/Cipru.

S-a evidențiat, de asemenea, că transporturile strategice aeriene, securitatea maritimă și jandarmeria se constituie ca priorități de acțiune.Biroul de Presă al Ministerului Apărării