Comunicat de presă



Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col.Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 380


Reuniunea Informal a Minitrilor Aprrii din rile membre ale Uniunii Europene


Secretarul de stat i ef al Departamentului pentru politica de aprare i planificare din Ministerul Aprrii, Corneliu Dobrioiu, a participat, n zilele de 2 i 3 octombrie a.c., la Reuniunea informal a minitrilor aprrii din rile membre ale Uniunii Europene, care s-a desfurat n localitatea Levi, din Finlanda.

n prima zi a Reuniunii, au fost discutate aspecte privind operaiunile de managementul crizelor i evoluia situaiei din Balcanii de Vest (cu accente pe misiunea Uniunii Europene din Bosnia-Heregovina) i a celei din Sudan.

Referitor la Balcanii de Vest, se consider necesare continuarea i coordonarea prezenei internaionale, astfel nct s poat fi urmrite desfurrile politice din regiune, iar activitile s fie planificate funcie de evaluarea acestor evoluii. Misiunea ALTHEA din Bosnia-Hertegovina a inregistrat succese, alegerile recente reprezentnd un pas inainte pe calea reformelor. Potrivit participanilor, procesele din Balcanii de Vest vor fi influenate de soluiile in dosarul Kosovo.

Situaia de securitate i umanitar din Sudan se afl, n continuare, la parametri critici, impunndu-se consolidarea capabilitilor operaionale ale Uniunii Europene. Comunitatea internaional i va intensifica eforturile pentru a convinge autoritile de la Khartum s accepte implementarea Rezoluiei UNSCR 1706, document care prevede tranziia ctre o operaiune ONU, ncepnd cu 1 ianuarie 2007.

Atingerea capacitii operaionale depline a Grupurilor tactice de lupt rmne o prioritate a Uniunii, pentru dezvoltarea acestor capabiliti vor fi luate n calcul necesitile de mobilitate i de dislocare rapid. n cadrul lucrrilor, s-a luat not de faptul c, la 1 iulie 2007, va fi operaionalizat Grupul tactic de lupt Grecia/Romnia/Bulgaria/Cipru.

S-a evideniat, de asemenea, c transporturile strategice aeriene, securitatea maritim i jandarmeria se constituie ca prioriti de aciune.



Biroul de Pres al Ministerului Aprrii