Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 431


Ministrul Sorin Frunzverde, la Reuniunea minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene, de la Bruxelles


Ministrul aprrii, Sorin Frunzverde, a participat astzi, 13 noiembrie, la Reuniunea minitrilor aprrii din statele membre ale Uniunii Europene, desfurat la sediul Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles.

Agenda reuniunii s-a focalizat pe dezvoltarea capacitilor europene de aprare, operaiile Uniunii Europene de gestionare a crizelor din Balcanii de Vest, Darfur/Sudan i EUFOR-RD Congo, precum i pe coordonarea aciunilor civili-militari (CMCO) pe timpul desfurrii acestor operaii.

n intervenia sa, n cadrul lucrrilor referitoare la operaiile UE, ministrul Sorin Frunzverde a exprimat sprijinul Romnei pentru o prezen relevant n Bosnia-Heregovina, printr-o participare semnificativ a militarilor romni la operaia EUFOR Althea.

Referitor la procesul de dezvoltare a capacitilor militare ale Uniunii Europene, ministrul romn al aprrii a evideniat c Romnia este angajat n mecanismele acestuia nc din perioada de pre-aderare i a apreciat faptul c includerea contribuiei Romniei la Catalogul de Fore al UE se va realiza cu uurin imediat dup aderare.

A fost reiterat, de asemenea, hotrrea statului romn de a participa la cele dou Grupuri Tactice de Lupt care vor fi operaionale i puse la dispoziia Uniunii Europene, primul, mpreun cu Grecia (naiune-cadru), Bulgaria i Cipru, n semestrul II al anului 2007. n cadrul celui de-al doilea, vom participa alturi de Italia ( naiune cadru) i Turcia, iar termenul de operaionalizare i punere la dispoziie fiind semestrul II al anului 2010.

Ministrul Sorin Frunzverde a semnat, alturi de minitrii aprrii din Grecia, Bulgaria i Cipru, Acordul Tehnic de constituire a Grupului Tactic de Lupt (cu Grecia naiune-cadru), documentul facnd posibil trecerea la fazele de pregtire n comun i de operaionalizare a acestuia.

Intenia Romniei de a participa la Activitile Ageniei Europene de Aprare (EDA), dup 1 ianuarie 2007, a fost rennoit de ministrul romn la ntlnirea cu ministrul bulgar al aprrii i cu directorul Executiv al EDA, dl. Nick Witney. Cu acest prilej, Sorin Frunzverde a subliniat i faptul c suntem n plin proces de pregtire a conectrii la activitile i iniiativele Ageniei Europene de Aprare cu sprijinul factorilor responsabili ai acesteia.
Biroul de Pres al Ministerului Aprrii