Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spnu

 


Comunicat nr. 432


EFUL STATULUI MAJOR GENERAL, LA BRUXELLES


O delegaie militar condus de eful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, particip, n zilele de 14 i 15 noiembrie, la lucrrile Reuniunii Comitetului Militar al NATO, de la Bruxelles.

Amiralul Marin va lua parte, de asemenea, la sesiunile dedicate Parteneriatului Euroatlantic, Consiliului NATO–Rusia n formatul efilor aprrii, reuniunii Comitetului Militar al NATO n sesiunea efilor aprrii cu Ucraina i la cea a reprezentanilor militari ai statelor membre ale Dialogului Mediteranean.


* * *

Comitetul Militar este cel mai nalt for militar al NATO, destinat s asiste i s consilieze organismele de conducere politico-militare ale Alianei: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul pentru Planificarea Aprrii i Comitetul pentru Planificarea Nuclear. Comitetul Militar stabilete liniile directoare pentru comandanii strategici (Comandantul Suprem al Forelor Aliate din Europa i Comandantul Comandamentului pentru Transformare) ai cror reprezentani iau parte la lucrrile Comitetului.

Comitetul Militar al NATO este format din efii Statelor Majore Generale sau ai Aprrii din rile membre NATO care particip cu fore la structurile integrate aliate. Frana, dei nu particip cu fore la structura militar i nu este implicat n procesele de planificare nuclear sau a aprrii, are un rol important n cadrul Comitetului Militar. Islanda nu dispune de fore armate i este reprezentat de un oficial civil.

Pentru asigurarea funcionrii eficiente a Comitetului Militar, efii Statelor Majore Generale sau ai Aprrii sunt reprezentai la reuniunile Comitetului Militar, n sesiunile permanente, de reprezentanii lor militari. Din partea Romniei aceast funcie este ndeplinit de generalul-locotenent Cornel Paraniac.

Comitetul Militar se reunete, la nivelul efilor aprrii, n trei sesiuni anuale, iar la nivelul reprezentanilor militari – sptmnal.

Preedintele Comitetul Militar al NATO este ales din rndul efilor aprrii din statele aliate, avnd un mandat de trei ani. Acesta este purttorul de cuvnt al Comitetului Militar, pe care l reprezint oficial la toate ntlnirile de nalt nivel ale Alianei, cum ar fi cele ale Consiliului Nord-Atlantic, Comitetului pentru Planificarea Aprrii sau ale Comitetului pentru Planificarea Nuclear. n prezent aceast funcie este deinut de generalul canadian Raymond Henault.Compartimentul de relaii publice al Statului Major General