Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 432


ȘEFUL STATULUI MAJOR GENERAL, LA BRUXELLES


O delegație militară condusă de șeful Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin, participă, în zilele de 14 și 15 noiembrie, la lucrările Reuniunii Comitetului Militar al NATO, de la Bruxelles.

Amiralul Marin va lua parte, de asemenea, la sesiunile dedicate Parteneriatului Euroatlantic, Consiliului NATO–Rusia în formatul șefilor apărării, reuniunii Comitetului Militar al NATO în sesiunea șefilor apărării cu Ucraina și la cea a reprezentanților militari ai statelor membre ale Dialogului Mediteranean.


* * *

Comitetul Militar este cel mai înalt for militar al NATO, destinat să asiste și să consilieze organismele de conducere politico-militare ale Alianței: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul pentru Planificarea Apărării și Comitetul pentru Planificarea Nucleară. Comitetul Militar stabilește liniile directoare pentru comandanții strategici (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandantul Comandamentului pentru Transformare) ai căror reprezentanți iau parte la lucrările Comitetului.

Comitetul Militar al NATO este format din șefii Statelor Majore Generale sau ai Apărării din țările membre NATO care participă cu forțe la structurile integrate aliate. Franța, deși nu participă cu forțe la structura militară și nu este implicată în procesele de planificare nucleară sau a apărării, are un rol important în cadrul Comitetului Militar. Islanda nu dispune de forțe armate și este reprezentată de un oficial civil.

Pentru asigurarea funcționării eficiente a Comitetului Militar, șefii Statelor Majore Generale sau ai Apărării sunt reprezentați la reuniunile Comitetului Militar, în sesiunile permanente, de reprezentanții lor militari. Din partea României această funcție este îndeplinită de generalul-locotenent Cornel Paraniac.

Comitetul Militar se reunește, la nivelul șefilor apărării, în trei sesiuni anuale, iar la nivelul reprezentanților militari – săptămânal.

Președintele Comitetul Militar al NATO este ales din rândul șefilor apărării din statele aliate, având un mandat de trei ani. Acesta este purtătorul de cuvânt al Comitetului Militar, pe care îl reprezintă oficial la toate întâlnirile de înalt nivel ale Alianței, cum ar fi cele ale Consiliului Nord-Atlantic, Comitetului pentru Planificarea Apărării sau ale Comitetului pentru Planificarea Nucleară. În prezent această funcție este deținută de generalul canadian Raymond Henault.Compartimentul de relații publice al Statului Major General