Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Florin Jipa

 


Comunicat nr. 433


Ziua Distinilor Vizitatori la SEESIM 06


n cadrul exerciiului multinaional de gestionare a crizelor ,,SEESIM 06”, care se desfoar la Bucureti i Skopje (Fosta Republic Iugoslav a Macedoniei), joi 16 noiembrie a.c., va avea loc Ziua Distinilor Vizitatori.

Participanilor de la Bucureti li se va prezenta activitatea din punctele de lucru ale Centrului de Control Principal, unde peste 350 de specialiti n gestionarea crizelor din 15 ri i organizaii internaionale simuleaz, de aproape dou sptmni, rezolvarea unei situaii de criz major. De asemenea, la Centrala Electric de Termoficare Bucureti Sud va fi prezentat o secven practic de cutare-salvare a supravieuitorilor unui “seism” i de stingere a incendiilor.

n Skopje, din partea Ministerului romn al Aprrii, va fi prezent o delegaie condus de Corneliu Dobrioiu, secretar de stat i ef al Departamentului pentru Politica de Aprare i Planificare.

Jurnalitii interesai s participe la prezentarea activitilor i a secvenei practice din Capital vor fi ateptai, ntre orele 8.15-8.45, la sediul Universitii Naionale de Aprare „Carol I”, intrarea din strada Panduri nr. 68-72.
Alte informaii n legtur cu SEESIM 06 poate oferi maiorul Florin Jipa, 0723-642.149.

* * *

Reeaua de Simulare Distribuit din Sud-estul Europei (SEESIMNET) este unul dintre proiectele Iniiativei Regionale „Procesul reuniunilor minitrilor aprrii din Sud-estul Europei” (SEDM). Proiectul SEESIMNET a fost lansat n anul 2000 de SUA, la Reuniunea adjuncilor minitrilor aprrii din rile membre SEDM de la Atena. Obiectivul declarat al proiectului, subscris scopului general al SEDM, este de a contribui la promovarea cooperrii, coordonrii i interoperabilitii dintre rile membre, precum i al utilizrii eficiente a celorlalte instrumente SEDM (Brigada Multinaional din Sud-Estul Europei, Gruparea de Fore de Geniu, Grupul de experi militari pentru sprijinirea Iniiativei de Neproliferare a Armelor de Nimicire n Mas, Securitatea Frontierelor i Combaterea Terorismului), prin utilizarea modelrii i simulrii asistat de calculator.

La Reuniunea ministerial SEDM din data de decembrie 2000 (Thessalonik, Grecia), minitrii aprrii au decis ca SEESIMNET s se constituie ca un element de integrare a celorlalte iniiative SEDM, avnd la baz o serie de exerciii de simulare distribuit la nivelul rilor membre ale iniiativei.

Cu aceeai ocazie, minitrii aprrii au decis ca primul exerciiu de simulare distribuit de tip CAX (Computer Assisted Exercise), numit generic SEESIM, cu caracter demonstrativ, s debuteze n anul 2001, s aib un ciclu de planificare de doi ani (2001-2002) i s aib la baz scenariul generic al unei operaii de intervenie n caz de urgene civile.

Organizarea acestor tipuri de exerciii se face de rile membre SEDM, prin rotaie, pe baz de voluntariat.

Primul exerciiu de simulare distribuit „SEESIM 02” s-a desfurat n Grecia, n perioada 9-19 decembrie 2002. Scenariul activitii a avut la baz o serie de dezastre naturale cauzate de multiple cutremure de pmnt produse n ara gazd. Respectnd principiile simulrii distribuite, locaiile n care s-a desfurat exerciiul au fost stabilite n apte state membre SEDM i la Comandamentul SEEBRIG. SUA au asigurat, conceptual i tehnic, desfurarea exerciiului demonstrativ, iar Italia a participat la aceast ediie doar n calitate de observator.

Organizarea celui de-al doilea exerciiu, „SEESIM 04” a fost asumat de Turcia i s-a desfurat n noiembrie 2004. Bazndu-se pe experiena acumulat pe timpul primului exerciiu din seria SEESIM, precum i pe interesul crescut al rilor membre, SEESIM 04 s-a caracterizat printr-un scenariu mai complex, care a inclus i o component terorist, prin obiective foarte precise de antrenament, precum i prin complexitatea participrii. Astfel, rile membre au inclus n exerciiu, n afara structurilor ministerelor aprrii, i alte instituii naionale cu responsabiliti n domeniul neproliferrii armelor de nimicire n mas, securitii frontierelor i combaterii terorismului.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii