Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 454


Numiri în funcție la Statul Major al Forțelor Navale


Prin ordin al ministrului apărării, Sorin Frunzăverde, începând cu data de 1 decembrie a.c., amirali și ofițeri din cadrul Statului Major al Forțelor Navale au fost numiți în funcții, astfel:
- Contraamiralul de flotilă Gheorghe Petria (șeful Resurselor SMFN) a fost numit locțiitor al șefului SMFN. Contraamiralul Petria a fost comandant unitate de luptă, ofițer-secund, comandant de navă și șef de stat major într-un divizion de vânătoare submarine. A îndeplinit funcții de comandă și stat major într-un comandament de divizie maritimă și în Statul Major al Forțelor Navale, unde a fost șef al serviciului Doctrină, apoi șef al serviciului Resurse Umane. A absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Academia de Înalte Studii Militare, cursul postuniversitar de marină, Colegiul de Comandă și Stat Major. La 3 noiembrie 2006 a fost numit șef al Resurselor SMFN și a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă.

- Comandorul Dan Popescu (șeful Serviciului Logistic al SMFN) a fost numit șef al Resurselor SMFN. Comandorul Popescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân” în anul 1980 și cursuri postuniversitare de gestionare a resurselor umane și materiale și de managementul apărării. Deține titlul de master în domeniul „concepte avansate de inginerie navală” și este cursant al Colegiului Național de Apărare. A fost, timp de aproximativ 20 de ani, șef mecanic la diferite clase de nave și locțiitor tehnic al comandantului de unitate. În Statul Major al Forțelor Navale a fost succesiv șef al secțiilor „Asigurare Tehnică și Materială” și „Exploatare Nave”, apoi șef al Serviciului Logistic.

- Comandorul dr. Niculae Vâlsan (locțiitor al comandantului Flotei) a fost numit șef al Instrucției și Doctrinei SMFN. Comandorul Vâlsan a absolvit Institutul de Marină în anul 1978 și Facultatea de Comandă și Stat Major în anul 2004. A absolvit, de asemenea, cursul de Orientare de Stat Major, din cadrul Colegiului de Apărare al Olandei și cursul postuniversitar de Conducere Strategică, de la Colegiul de Război al Marinei Elene. A activat la bordul unor nave purtătoare de rachete (comandant serviciu de luptă și ofițer secund), nave antisubmarin (comandant serviciu de luptă, ofițer secund), nave dragoare (comandant navă și comandant unitate). A fost șef al Biroului Operații la o brigadă de nave dragoare, locțiitor pentru stat major al comandantului Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, șef al Serviciului Doctrină la SMFN, locțiitor al comandantului Flotei. A fost șef de stat major al grupării BLACKSEAFOR cu ocazia celei de-a patra activări. Este doctor în științe militare din anul 2006.

- Comandorul Mircea Rusmănică (comandantul Centrului de Scafandri) a fost numit comandant al Flotei. Comandorul Rusmănică a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Academia Militară, specialitatea Marină și a urmat un curs postuniversitar de Conducere Strategică la Universitatea Națională de Apărare. În străinătate a urmat cursul pentru scafandri de mare adâncime, la Genova, Italia, și cursul pentru forțe multinaționale, la Oberammergau, Germania. A îndeplinit funcții (de la comandant serviciu de luptă până la comandant de navă) la bordul unor nave dragoare, comandant navă scafandri, șef de stat major și comandant unitate scafandri de mare adâncime, șef de stat major de brigadă, șef de stat major și comandant al Centrului de Scafandri.

- Comandorul Aurel Popa (comandantul Flotilei de Fregate) a fost numit locțiitor al comandantului Flotei. Comandorul Popa este absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” și al Academiei de Înalte Studii Militare, precum și al Colegiului de Stat Major și al Colegiului de Război. A fost comandant de navă torpiloare, comandant de secție nave torpiloare, comandant de unitate de nave, locțiitor pentru stat major al comandantului Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” și șef al Serviciului Instrucție la SMFN. De la 1 mai 2006 a îndeplinit funcția de comandant al Flotilei de Fregate.

- Comandorul Alexandru Mirșu (șeful Operațiilor la SMFN) a fost numit comandant al Flotilei de Fregate. Comandorul Mirșu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Universitatea Națională de Apărare și cursul de Comandă și Stat Major al Colegiului Regal al Marii Britanii. A îndeplinit funcții de comandant serviciu de luptă și ofițer secund la nave antisubmarin. A fost ofițer în statul major al unității de corvete, comandant de navă dragoare, șef de stat major și locțiitor al comandantului de unitate de nave dragoare. A îndeplinit apoi funcția de șef al Operațiilor la Comandamentul Operațional Naval și la Statul Major al Forțelor Navale. A fost comandantul grupării BLACKSEAFOR, cu ocazia celei de-a cincea activări a Grupului de Cooperare Navală la Marea Neagră. Este doctorand în domeniul științelor militare.Biroul de Presă al Ministerului Apărării